Rezultantele solidarităţii maghiare din România. Despre viitorul UDMR.

Dacă vorbim de europarlamentarele 2009, atunci trebuie neapărat să vorbim despre UDMR. Este, cum s-ar zice şi prin Erdely, musai! Asta pentru că formaţiunea condusă de Marko Bela, cu sprijinul solidar al tovarăşului neîntovorăşit total Tokes Laszlo, au rupt gura târgului secuiesc la aceste alegeri.

Punctele tari care au caracterizat şi de această dată minoritatea politică maghiară: seriozitate, campanie făcută ca la carte, mobilizare excelentă în ziua votului. Concluziile eurocampaniei UDMR-CNMT? Excelent de eficientă!

Cele aproape 9 procente obţinute de Uniune nu se pot pune doar pe seama prezenţei scăzute la vot a electoratului român. Maghiarii văd în Uniunea Europeană şi în Parlamentul European, mai cu seamă, un sprijin real care poate şi trebuie să fie folosit pentru a pune la punct anumite politici interne, atât în România, cât şi în celelalte ţări unde există minorităţi maghiare însemnate.

Candidaţii solidarităţii maghiare au reuşit să transmită importanţa acestor alegeri în interiorul electoratului propriu, nu şi-au pierdut vremea pe televiziunile naţionale, au bătut ţara la talpă, iar rezultatul nu a întârziat să apară. Autonomia (culturală şi nu numai) mult dorită poate veni călare pe calul alb al PPE-ului. În această ordine de idei, va fi extrem de interesant să-i vedem la aceeaşi masă pe autoinvitaţii Vadim şi Gigi de la PRM-PNG, dar şi pe Tokes şi adjunctul Szilágyi Zsolt, de la CNMT, care fără lipeala de laleaua roşie nu ar mai fi prins un loc în cadrul popularilor europeni.

Extrem de interesante vor fi şi mişcările care vor avea loc de acum încolo în interiorul proaspăt-solidarilor maghiari. Victoria le aparţine, în egală măsură, lui Marko Bela şi lui Tokes Laszlo. Este clar că, la nivelul PE, fiecare avea nevoie de celălalt pentru a-şi putea eficientiza politica, pentr a avea nişte rezultate concrete la nivel european. Cine va reuşi, totuşi, să se lipească cel mai bine de cele 9% din iunie 2009?

Soarta UDMR se leagă de acum încolo de luna noiembrie şi de inteligenţa cu care vor juca cartea prezidenţialelor. Odată cu aceste alegeri, cel prezentat drept candidat din partea maghiarilor din România va ocupa, din 2010 (când la UDMR este Congres), şefia de facto a partidului. El decide intrarea la guvernare sau continuarea opoziţiei. Va fi Marko acel candidat prezentat de formaţiunea maghiară? Va fi Kelemen Hunor? Tokes, dacă ar candida în vreun fel, ar reuşi să le sufle şefia UDMR celor mai sus menţionaţi?

Răspunsul stă în analiza acţiunilor politice şi a discursului (cu un trend crescător al radicalizării) pe care solidarii maghiari îl vor avea de aici încolo unul faţă de celălalt, dar şi atacurile sau tatonările pe care UDMR şi CNMT le vor arăta în raport cu celelalte partide politice româneşti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s