Analiză politică generală – 25 septembrie

1. Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral simultan cu prezidenţialele

vot-la-referendumPreşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-vrea-referendum-pentru-parlament-unicameral-simultan-cu-prezidentialele-4929879

Comentarii:

 • Încă o dată, Traian Băsescu dovedeşte că este capabil să ocupe prim-planul scenei publice, oferind un subiect de dezbatere pe care să îl abordeze toate mass media, dar şi toţi reprezentanţii spectrului politic.
  • Este un mesaj dat bazei sale de partid, dar şi electoratului său: „sigur voi candida peste două luni. Asta vreau să fac de-acum încolo. Vouă nu vă rămâne decât să vă mobilizaţi!”;
  • Decizia luată poate fi semnul că, într-adevăr, Traian Băsescu nu se simte prea bine în sondaje şi are nevoie de o temă prin care să îi reunească pe foştii săi votanţi pe 22 noiembrie la urne.
 • Tactica lui Traian Băsescu a funcţionat, pentru că niciun alt contracandidat puternic nu i-a oferit un răspuns pe măsură.
  • Mircea Geoană a încercat, fără succes, să bagatelizeze subiectul şi să-l introducă la categoria fapt divers de Cotroceni;
  • Crin Antonescu a refuzat din start ideea dezbaterii altor subiecte decât prezidenţialele în viitoarea campanie electorală – exact ceea ce îşi dorea Traian Băsescu;
  • În ceea ce-l priveşte pe Sorin Oprescu, acesta nefiind parlamentar, nu se poate exprima puternic pe această temă – cel mai probabil, va fi forţat să preia viziunea prezidenţială.
 • Trei posibile dezvoltări:
  • Traian Băsescu nu candidează, putând, însă, să se implice în campania electorală pentru un candidat PDL;
  • Alegeri anticipate anul viitor – comisia de revizuire a Constituţiei se poate mişca foarte repede;
  • Referendumul poate trece – practic, alegerile prezidenţiale (cele la care se prezintă cei mai mulţi alegători) sunt cam singura şansă de a trece un referendum (prezenţă la urne peste 50%).
   • Dacă referendumul trece sau scorul obţinut este uriaş (foarte probabil), atunci Traian Băsescu va vorbi despre acest lucru în turul doi de scrutin, în condiţiile în care contracandidatul său de atunci se prea poate să se fi opus acestui demers prezidenţial.
 • O ultimă observaţie: Traian Băsescu sporeşte tensiunile din interiorul tuturor partidelor politice, pentru că o parte dintre parlamentarii de acum (mai ales senatorii) îşi vor simţi posturile ameninţate.
  • Acest lucru se poate simţi şi în PDL.

2. Moţiunea de cenzură PNL-UDMR a fost respinsă

crin-antonescuMoţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a întrunit doar 112 voturi „pentru”, 137 „împotrivă”, două voturi fiind anulate, în condiţiile în care, pentru a fi adoptată, ar fi fost necesare 236 de voturi.
Antonescu, lui Boc: Sunteţi ca un mecanic de locomotivă beat de euforia reformei.
Boc, despre declaraţiile lui Antonescu: Nu cobor la nivel de jigniri.

http://www.mediafax.ro/politic/motiunea-de-cenzura-pnl-udmr-a-fost-respinsa-4929584

Comentarii:

 • Ar fi trebuit să fie principalul subiect al zilei. Asta până la propunerea venită dinspre Cotroceni.
  • Discursul dur al lui Crin Antonescudin Parlament a fost corect d.p.d.v. politic.
 • Dintr-o altă perspectivă, moţiunea de ieri a dovedit (încă o dată) că fostul premier, C. P. Tăriceanu, are un ethos mult mai mare atunci când vine vorba de dezbaterea problemelor economice;
 • Per ansamblu, spectacolul de ieri din Parlament i-a dat apă la moară lui Băsescu în a încerca să mai reducă din numărul parlamentarilor.

3. CSM a dat aviz negativ pentru reînvestirea Codruţei Kovesi

kovesi_baescuCodruţa Kovesi a primit, joi, aviz negativ pentru reînvestirea în funcţia de procuror general al României, fiind respinsă propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Toţi cei cinci membri ai Secţiei pentru procurori ai CSM au votat împotriva menţinerii Codruţei Kovesi în funcţia de procuror general. Singurul vot „pentru” a fost cel al ministrului Justiţiei. Principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate.

http://www.mediafax.ro/social/principiile-pactului-pentru-justitie-au-fost-semnate-4930318

Comentarii:

 • Ca şi în cazul lui Daniel Morar, reînvestirea Codruţei Kovesi este „la mâna” lui Traian Băsescu.
  • Probabil că mandatul acesteia va fi prelungit de către preşedinte, chiar dacă la ultima lor întâlnire (cea legată de dosarele Revoluţiei şi al mineriadelor) Traian Băsescu a mustrat-o pe Kovesi.
 • Decizia covârşitoare a CSM-ului este, însă, o dovadă în plus a tensiunilor existente între membrii Consiliului şi preşedintele statului;
 • Ca potenţial de dezvoltare, subiectul va mai fi abordat în momentul în care Traian Băsescu va lua o decizie în ceea ce priveşte viitorul profesional al Codruţei Kovesi.

Surse foto: vidu.ro, revista-politica.ro, jurnalul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s