Lansarea lui Oprescu – impresii de la faţa locului

Oprescu_pupitru Am participat, ca (prea) puţini alţi bloggeri, la lansarea lui Sorin Oprescu de la Hotel Caro. Percepţia, per ansamblu, a fost de eveniment decent, fără nimic spectaculos. Nimic în afară de lansarea propriu-zisă (dar şi aici am câteva rezerve). Cu toate acestea, se pot trage anumite concluzii ale zilei de 5 octombrie.

În primul rând, mi se pare că intrarea în cursă a fost mult mai de impact decât cea a lui Geoană, par egzamplă. Este clar că a ocupat agenda media în toată după-amiaza zilei de ieri. Şi PSD-iştii au reuşit acest lucru, dar resursele investite au fost, pur şi simplu, mult prea mari (a se citi cefoase). De ce asta? Pentru simplul motiv că efectul de “forţă” pe care social-democraţii au dorit să-l creeze prin miile de invitaţi puşi să-şi urle doctrina afară pe plămâni a fost contracarat de un efect de “forţă retorică” din partea lui Oprescu. Iar românii sunt scârbiţi de doctrine şi ar dori, probabil, doar linişte şi pace pentru a-şi duce traiul de zi cu zi în spate, fără alte ciocniri cu factorul politic omniprezent. Sigur, o să spuneţi că discursul prezidenţiabilului a fost unul populist, demagogic, nelalocul său. Fără doar şi poate, DA, aşa e! Cu toate acestea, discursul doctorului a fost unul foarte bun, având în vedere poziţionarea candidatului Oprescu pentru următoarele două luni.

A ţintit spre “scârbiţii” României de azi. Spre cei care, cu câteva ore înainte, intraseră în grevă generală. Sau spre cei care, cu aceleaşi câteva ore înainte, intraseră în panică şi crize nevrotice din cauza celorlalţi care intraseră în grevă generală. Spre România scindată. Targetul principal, deci, este format din marea masă a nemulţumiţilor şi nehotărâţilor care, aşa cum arată ultimele sondaje, consideră în proporţie de 70-75% că România se îndreaptă spre o direcţie greşită. Iar Oprescu a ştiut să sublinieze acest aspect, încă de la începutul speech-ului: “Sunt doctor iar lumea aşteaptă de la un doctor diagnostice. Diagnosticul este clar pentru toţi: România este pe un drum greşit!”. Bugetari sau privaţi, muncitori sau şomeri, toţi aceştia au un element comun: s-au săturat, pe bune, nu doar la nivel declarativ. Şi da, într-adevăr, campania făcută de cei de la Realitatea nu face decât să-i potenţeze discursul prezidenţiabilului Oprescu.

Mai apoi, discursul trebuie analizat pentru a vedea direcţiile de unde Sorin Oprescu doreşte (şi poate) să “fure voturi”. Iar acum, începem cu citatele: “Anul acesta am fost aduşi în această situaţie de doi oameni care au călcat în picioare dorinţele celor care i-au votat. S-au înhăitat şi au combinat un guvern care a fost avortat săptămâna trecută”. Atac direct şi pe faţă împotriva lui Băsescu şi Geoană. Faţă de Băsescu, pentru a se poziţiona ca un adevărat challanger. Spre Geoană pentru a reuşi să-i dizloce pe social-democraţii nemulţumiţi de deciziile luate de prezidentul Senatului: intrarea iniţială la guvernare alături de duşmanul de clasă Traian şi, mai apoi, ieşirea de la guvernare care a echivalat (pentru foarte mulţi!) cu ieşirea spre uşa din dos a instituţiilor, respectiv îmbrăţişarea ideii de şomaj prematur.

În ceea ce priveşte pasajul ostil la adresa partidelor, au mai scris şi alţii aici. Tema pe care Oprescu doreşte să o impună, din postura de independent, este, evident, legată de inutilitatea partidelor politice. Periculos, prea puţin spus. Eficient d.p.d.v. politic şi electoral, da. Dar aici, însă, Oprescu se va călca, încă o dată, pe bătături cu Traian Băsescu. Cel care, pe alocuri, doreşte să impună aceeaşi percepţie în rândul electoratului român, de duşman declarat al partidelor politice, respectiv de personaj aflat cumva deasupra intereselor meschine şi insignifiante de partid. Exemplul cel mai concret a fost pe 1 octombrie, când i-a chemat pe cei doi lideri ai fostului guvern la consultări. Şi dacă tot veni vorba de similitudini, ce ne facem cu referendumul pentru Parlament unicameral? Îmi vine greu să cred că Oprescu va putea să se opună iniţiativei prezidenţiale (bine, asta numai dacă s-a hotărât că de luni încolo va fi consecvent cu sine însuşi). Aşa că, până la urmă, avem doi oameni cam cu acelaşi mesaj. Diferenţa ţine de…miros, dacă vreţi. Oprescu are un aer mai proaspăt, un neofit pe calea antisistem. Dar, cu toate astea, în marketingul politic există o regulă. Dacă doi contracandidaţi susţin aceeaşi temă, va fi votat cel mai credibil dintre ei, sau, altfel spus, cel care a bătut de mai multă vreme monedă pe tema respectivă – în cazul nostru, Băsescu. Aşa că, orice am face, adversarii lui Oprescu vor profita de asemănările acestea, strigând sus şi tare că doctoru’ nu este altceva decât un fel de “calul Traian” (sau calul lui Traian?).

În rest, să nu care cumva să credeţi că evenimentul de la hotel nu a fost presărat şi cu scene caragialiene: căldură mare, monşer, a fost prima dintre trăirile epidermiale. Aplaudacul de serviciu, special “treinuit” pentru a da semnalul aplaudacilor de adunătură, era plasat strategic undeva în dreapta spicherului Oprescu. Oameni eleganţi puşi laolaltă cu nişte capete de cretă care, la cum arătau, se pare că au fost hrăniţi cu ceafă de porc dată prin blender în perioada antepreşcolară. Unii fomişti care priveau cu jind la senvişurile magice (dispăreau la 5 secunde de la plasarea lor strategică pe oglindele-tavă). Despre însetaţi nu pot spune nimic rău. Aşa cum am subliniat deja, a fost căldură mare în sală, în lobby, dar chiar şi-afară.

Printre invitaţii de marcă, nu mică ne-a fost mirarea să-l vedem pe stimabilul eurocandidat independent Pavel Abraham. Imnul său de campanie (încă!) ne suna în timpane. Să sperăm doar că Sorin Oprescu nu va apela la aceeaşi formaţie vocal-instrumentală. L-am mai văzut pe inegalabilul Axinte. Adus, probabil, pentru momentul numărătorii voturilor, în stilu-i arhicunoscut. În rest, au fost, evident, jurnaliştii. Pe ei, poate, îi enumeră altcineva.

Sursa foto: sorinoprescu.ro

Autor: Paul Aparaschivei

Reclame

Un gând despre &8222;Lansarea lui Oprescu – impresii de la faţa locului&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s