Analiza politica generala – 12 octombrie

curtea_constitutionalaPDL ia în calcul demisiile premierului şi miniştrilor dacă CC respinge sesizarea privind moţiunea

Potrivit surselor citate, Cabinetul Boc este pregătit să îşi dea demisia în cazul în care Curtea Constituţională va considera că demersul Opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură este constituţional.
Democrat-liberalii apreciază că aceasta ar fi cea de-a doua moţiune de cenzură din actuala sesiune depusă de aceeaşi semnatari, după cea privind asumarea răspunderii pe legile reformei, ceea ce, în opinia lor, este neconstituţional.
„Este de preferat ca Guvernul să îşi dea demisia, în semn de protest faţă de această încălcare a a Constituţiei decât să pice în Parlament”, au declarat sursele citate.

http://www.mediafax.ro/politic/pdl-ia-in-calcul-demisiile-premierului-si-ministrilor-daca-cc-respinge-sesizarea-privind-motiunea-4980058

Analiză:

 • Poate fi o intoxicare venită din zona PSD-PNL, pentru a impune imaginea că PDL nu a reuşit să le fure suficienţi parlamentari.
  • Dacă lucrurile stau altfel, PDL comite o greşeală – până acum CC s-a dovedit destul de protectoare faţă de Traian Băsescu şi cu greu poate fi atacată acum, pe ideea că ar face jocurile PSD;
  • În plus, s-ar oferi un semnal puternic că acest Guvern chiar era nelegitim.
 • Trecerea moţiunii de cenzură (deşi în continuare ne păstrăm rezerva faţă de această posibilitate) ar ajuta într-o anumită măsură PDL, mai mult decât ar face-o demisia. Ar arăta cine aruncă într-adevăr ţara într-o criză politică.
  • Ce-i drept, să se meargă până la capăt cu această variantă echivalează cu a demonstra o slăbiciune. Dacă Emil Boc îşi dă demisia, încă se mai poate impune imaginea unui plan secret venit de la Cotroceni.
 • Formal, credem că nu se pune problema ca decizia CC să fie în favoarea PDL – ar fi absurd, pentru că subiectul moţiunii de cenzură de acum trei săptămâni nu putea fi decât cel legat de asumarea respectivelor legi, nicidecum unul general, precum cel de acum.
  • Contestaţia de la CC a fost o decizie neînţeleaptă a PDL şi poate avea repercusiuni chiar mai mari. În mod normal, PDL va fi nevoit să atace această decizie a CC;
  • Tot în mod normal, CC s-ar putea simţi obligată să meargă pe ideea de a accepta contestaţia PSD şi PNL privind referendumul cerut de preşedinte – acesta poate pierde bună parte a planului său dacă CC consideră ca neîntemeiat demersul administraţiei prezidenţiale.

adrian-nastase-roberta-anastase Anastase: Năstase preia şefia Camerei, Băsescu este suspendat din funcţie – planul PSD

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că PSD plănuieşte, pentru perioada următoare, cu sprijinul PNL, preluarea şefiei Camerei de către Adrian Năstase şi suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Roberta Anastase precizează că PSD, susţinut de PNL, încercă să impună şefului statului, după adoptarea moţiunii de cenzură, un premier din partea acestor partide.

http://www.mediafax.ro/politic/anastase-nastase-preia-sefia-camerei-basescu-este-suspendat-din-functie-planul-psd-4979108

Analiză:

 • Principiul este corect – PDL trebuie să mute atenţia dinspre guvern spre Parlament, pentru că acolo se află în minoritate şi să arate că de acolo vin multe blocaje ce afectează viaţa românilor de zi cu zi.
  • Pe de altă parte, scenariul propus de Roberta Anastase este în parte neverosimil – nu i-ar ajuta cu absolut nimic pe social-democraţi şi liberali suspendarea preşedintelui;
  • Poate fi vorba de varianta de înlocuire a Robertei Anastase cu Adrian Năstase – de altfel, cu siguranţă Anastase va fi înlocuită dacă Traian Băsescu nu obţine un nou mandat.
   • Este posibil ca acest lucru să se întâmple chiar până în alegeri;
   • Una peste alta, avem de-a face cu un preşedinte al Camerei Deputaţilor care nu are o imagine tocmai bună – se poate chiar spune că preşedintelui i-ar face bine îndepărtarea acesteia. Apariţia în presă a femeilor promovate de Traian Băsescu îi aduce deservicii de imagine.
 • Dacă Adrian Năstase ar obţine şefia Camerei Deputaţilor, am putea vorbi despre o revenire la vârful politicii pentru acesta – acum ar ocupa, după mult timp, o funcţie publică, nu numai una de partid.
  • Imagologic, ar ieşi întărit şi ar da consistenţă celor care îl susţin din nou pentru preşedinţia partidului după prezidenţiale, indiferent de rezultatul obţinut de Mircea Geoană.

Surse foto: Cotidianul.ro, Mediafax.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s