Analiza politica generala – 15 octombrie

iohannis geoana Băsescu: Avem nevoie de un premier cu experienţă economică

„Având în vedere situaţia economică pe care s-a suprapus şi criza politică, opţiunea mea rămâne aceea că prioritatea majoră este tratamantul pentru criza economică. Criza politică este adăugată peste criza economică de partide, care nu au avut responsabilitatea a ceea ce fac”, a afirmat Băsescu.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-avem-nevoie-de-un-premier-cu-experienta-economica-4989696

Analiză:

 • Preşedintele Traian Băsescu se află într-o situaţie lose-lose, cel puţin aparent.
  • Dacă-l nominalizează premier pe Klaus Iohannis, atunci capitulează în faţa opoziţiei. Oricare dintre Geoană, Antonescu şi Oprescu va putea spune că el este cel care a rezolvat criza politică şi a pus un premier mult mai capabil decât Emil Boc.
   • La asta se suprapune, evident, şi imposibilitatea controlului asupra Guvernului şi asupra unor ministere de forţă.
  • Dacă-l nominalizează pe Lucian Croitoru, prelungeşte criza politică şi se arată din nou incapabil de a face faţă Parlamentului.
   • Cel mai probabil, adversarii politici vor acţiona (încă) tip monolit şi vor refuza propunerea preşedintelui.
 • Este destul de clar, deci, că propunerea nu are cum să fie Iohannis;
 • Propunerea lui Croitoru are, însă, două avantaje:
  • Traian Băsescu se poziţionează clar contra clasei politice şi reuşeşte să polarizeze electoratul.
   • Până acum, acesta se împărţea la 4 (pentru fiecare dintre candidaţii din opoziţie), acum se împarte la el şi opoziţie. Asta nu înseamnă neapărat că va câştiga puncte electorale.
  • Îi sperie pe parlamentarii PSD şi PNL, sugerând că ar fi în stare să meargă la anticipate – joacă la cacialma.
   • Sau nu, pentru că dacă pierde prezidenţialele, măcar atât rău poate să le facă adversarilor săi forţând anticipatele.
 • Singura variantă în care Traian Băsescu poate câştiga este numirea unui om cu un nume important şi care să corespundă profilului descris:
  • Există varianta tehnocraţilor, niciunul dintre ei nepărând să accepte – Florin Georgescu, Mugur Isărescu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Dăianu;
  • Mai există o variantă la limită – renominalizarea lui Theodor Stolojan – s-ar putea să asistăm la o surpriză în acest sens.

basescu2 Băsescu: Fără cele 2 tranşe de la FMI şi UE putem fi în imposibilitatea de a plăti pensii şi salarii

„Fără să tragem cele două tranşe de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europenă, în luni lunile octombrie, noiembire, decembrie, deci în acest orizont de timp, avem dificultăţi sau, s-o spun foarte deschis: Putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile. Asta cu atât mai mult cu cât astăzi (miercuri, n.r.), la Curtea Constituţională s-a amânat Legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi care viza realizarea de economii prin concediu fără plată zece zile la aparatul bugetar. Asta ne pune în dificultate (…) Vreau să se înţeleagă foarte bine, prima criză pe care o avem este cea economică, iar criza politică trebuie rezolvată găsind formule să susţinem criza economică”, a spus Traian Băsescu.

http://www.mediafax.ro/economic/basescu-fara-cele-2-transe-de-la-fmi-si-ue-putem-fi-in-imposibilitatea-de-a-plati-salarii-si-pensii-4989800

Analiză:

 • Tranşele care ar urma să vină de la FMI şi UE este nesemnificativă faţă de sumele pe care le împrumuta Ministerul Finanţelor de pe piaţa bancară românească.
  • Traian Băsescu greşeşte, pentru că minimizează suplimentar (total dezavantajos pentru el) rolul pe care l-a interpretat guvernul Boc;
  • De altfel, asistăm la o nouă mostră de caracter a preşedintelui – s-a detaşat şi de Emil Boc, acum când nu-i mai este de folos.
   • Se prea poate ca şi PDL să se revolte împotriva preşedintelui, acum că hăţurile nu mai sunt clar ţinute de Emil Boc;
   • Suplimentar, Traian Băsescu îşi pune toate speranţele în prezidenţiale pe capacitatea de organizare a PDL – s-ar putea să aibă unele surprize. Pot fi destui care să defecteze subit.
 • Preşedintele începe să gafeze din ce în ce mai mult când vine vorba de partea de administrare efectivă a treburilor ţării: de la prostia cu mărirea TVA, până la indolenţa proprie de a lupta cu criza economică.
  • A recunoaşte că te împrumuţi efectiv pentru a plăti salarii şi pensii este mai rău decât a spune că fondul de salarii şi de pensii este prăbuşit;
  • Din punct de vedere economic, nu este nimic mai rău decât a arunca o asemenea informaţie care să cauzeze instabilitate în piaţă.
 • Declaraţia preşedintelui mai are un atribut care o face ilogică – FMI s-a angajat că dă acei bani României, tocmai pentru a ajuta România să scape de corvoada cauzată de mai puţini plătitori de taxe, tocmai pentru a scădea cuantumul salariilor şi pensiilor.
  • Traian Băsescu spune că foloseşte banii FMI împotriva indicaţiilor venite de la FMI.

Surse foto: ronduldesibiu.ro, blog.gardianul.ro.

Reclame

7 gânduri despre &8222;Analiza politica generala – 15 octombrie&8221;

 1. Doar cateva curiozitati…

  Cum contribuie Oprescu la numirea lui Johannis?

  Cum joaca la anticipate in conditiile in care anticipate oricum nu poti sa ai pana pe 6 decembrie, si dup-aia se pune ca nou presedinte la care nu se reporteaza respingerile anterioare?

  Cum actioneaza opozitia ca monolit daca orice premier are ocazia sa intre in discutii cu partidele si UDMR a spus deja ca sprijina orice varianta care scurteaza criza politica?

  • 1. Singura contribuţie pe care Oprescu o poate avea la numirea lui Johannis ţine, în opinia mea, de faptul că omul poate fi (şi este!) de acord cu propunerea în sine. Participă şi el, deci, la senzaţia de majoritate care susţine varianta noii configuraţii parlamentare.
   2. În legătură cu anticipatele, nimeni nu a spus că acestea pot fi o acţiune politică reală pe care Traian Băsescu o poate realiza în următoarele 2 luni. S-a vorbit despre „cacialma”, respectiv de această sugestie (ameninţare) pe care Băsescu o poate avea. Şi da, odată reales în funcţie, dar cu un Parlament relativ ostil, Băsescu poate merge şi pe varianta anticipatelor. Cred că e destul de tupeist încât să forţeze mâna parlamentarilor şi să-i forţeze să urce-n barca lui.
   3. În ceea ce priveşte poziţia UDMR-ului, nu ar trebui să fii atât de sigur că maghiarii vor fugi foarte repede în braţele lui Traian Băsescu, odată ce vor vedea că varianta Johannis a căzut. Dacă i-ar fi convins Traian Băsescu pe UDMR-işti să intre-n horă alături de el, atunci moţiunea nu ar mai fi trecut.

 2. Oi fi eu paranoic, dar cred ca Dani s-a suparat pe noi ca nu l-am laudat suficient pe Antonescu…

  LE: Ca sa adaug si eu un pic de substanta comentariului, posibila intentie a lui Basescu privind alegerile anticipate se numeste simplu: divide et impera.

 3. Dani, iar purtăm discuţia aia cu Constituţia. De acord, nu se pot organiza alegeri anticipate, dar Băsescu va încerca să-i sperie cu asta.
  În plus, e discutabil dacă nu se pun prim-miniştrii căzuţi în Parlament. Nu le faci acum, le faci peste 3 luni, aşa spune în Constituţie. Deci, el are suficient timp să bage doi prim-miniştri care să cadă în Parlament şi să facă anticipate în primăvară. Nu spun că asta vrea.
  În ceea ce-l priveşte pe Oprescu, cu părere de rău, te anunţ că este imaginat ca personaj făcând parte din opoziţie. Simplul fapt că a anunţat că-l susţine pe Johannis dacă ajunge premier e suficient încât să capete capital de imagine (nu la fel de mult ca Antonescu sau Geoană) de pe urma unei eventuale propuneri venite din partea lui Băsescu.

 4. Scurt, ca sa incercam sa ne intelegem…

  – din cate stiu eu, respingerile guvernului nu se reporteaza de la un mandat prezidential la altul. Despre Constitutie, stiu, putem sa vorbim inca 2 saptamani fara o concluzie clara. Dar eu tare cred ca se ajunge la CC pana sa se ajunga la anticipate.

  – nu o sa se duca nimeni la Oprescu ca sa-l intrebe ce se mai intampla cu Johannis, daca il mai sustine opozitia etc. Institutional, Oprescu e by-pass-at rau de figura asta, de aia e si Geoana atat de mandru de ea.

  – cu UDMR s-ar putea sa fie o surpriza. Ce au facut la motiune si ce vor face acum nu sunt chiar pe acelasi plan.

  – nu e diplomat sa bati apropo-uri. E o forma de omerta intre cei care fac asta for a living.

  • 🙂 Trebuie sa recunosc, m-am lasat prada impulsului primar. Mi s-a parut nefiresc faptul ca ai incerca sa ne convingi pe noi de meritele lui. Cand a punctat, am punctat si noi in analiza, nu cred ca pana acum am fost unfair din acest punct de vedere. Dar, dupa cum zicea si Cristi, nu era argumentul de baza al discutiei…

 5. Dani, îmi cer eu scuze pentru Tudor. Îţi dai seama că nu ăla este argumentul definitoriu.
  Cât despre faza cu Oprescu, aşa cum am spus, câştigă mai puţin decât Antonescu şi Geoană. Dar câştigă. Face un lucru foarte eficient, se transformă şi el în candidat credibil de opoziţie, susţinându-l pe Johannis, atâta tot.
  Cât priveşte CC, pot să meargă oricât la ea – în momentul ăsta, Vida are nişte probleme personale. Chiar dacă nu poate să ia apărarea vreunei tabere, va prelungi momentul deciziei mult, lucru avantajos pentru cel aflat încă în funcţie.
  În ceea ce priveşte UDMR, lucrurile sunt cumva mai complicate. Nu pot să-l lase chiar aşa uşor pe Johannis din braţe – e clar că vorbim despre secui cu origini neclare, unii dintre ei aspirând la statutul de nemţi. Deci, UDMR nu trece aşa uşor în tabăra lui Băsescu.
  În altă ordine de idei, fără nicio problemă, te aşteptăm să comentezi oricând vrei aici pe blog, fără teama că am putea să spunem lucruri despre unul sau despre altul.

  Cristi Călugăru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s