Analiza politica generala – 19 octombrie

traian_basescu_sa_nu_vorbescBăsescu ia în calcul menţinerea actualului guvern până la alegerile prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la Prima TV, că dizolvarea Parlamentului este ultima sa opţiune şi că mai are posibilitatea să permită Guvernului Emil Boc să funcţioneze până după alegeri, preşedintele ales putând să desemneze un prim-ministru.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-ia-in-calcul-mentinerea-actualului-guvern-pana-la-alegerile-prezidentiale-5009119/

Analiză:

 • Putem spune că Traian Băsescu a avut un week-end destul de contraproductiv.
  • În primul rând, cu acest anunţ, privind posibilitatea menţinerii actualului guvern, recunoaşte că toată strategia cu anticipatele a fost un bluff politic.
   • Este unul din puţinele momente din mandatul preşedintelui în care dă înapoi – un mesaj nu tocmai potirivit pentru electoratul propriu, dar nici pentru activul de partid.
   • La care trebuie să adăugăm şi gafa comisă la RRA, care mai apoi a trebuit rectificată.
  • În al doilea rând, se impune imaginea cum că l-a numit pe Croitoru doar pentru a trage de timp, adevăratele sale intenţii fiind de la bun început asigurarea cabinetului Boc pe timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale – dă apă la moară actualului discurs al opoziţiei privind fraudarea alegerilor.
  • În al treilea rând, tema privind „dovezile groaznice” împotriva lui Adrian Năstase nu a prea prins în media, cele mai memorabile idei fiind menţinerea actualului guvern şi  presupusul slogan de campanie – slogan care, la rândul său, a iscat discuţii.
   • S-a pus în postura nu tocmai avantajoasă de a-i fi copiat sloganul lui Antonescu, fiind nevoit apoi să vină cu lămuriri.
 • Imaginea de ansamblu este că Traian Băsescu şi-a pierdut din siguranţa de sine şi a cam pierdut controlul asupra propriilor acţiuni, fiind forţat să adopte o poziţie predominant defensivă – dă senzaţia că, într-adevăr, va putea fi învins în turul II al scrutinului din decembrie.
  • Trebuie să recunoaştem că şi presa are un aport semnificativ în această chestiune.

streangulGeoană: Am senzaţia că Antonescu vrea să-l folosească pe Iohannis şi ca agent electoral

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, l-a criticat pe liderul PNL, Crin Antonescu, pentru declaraţiile potrivit cărora îl va desemna pe Klaus Iohannis premier şi dacă va deveni şef al statului, spunând că are senzaţia că liberalul vrea să-l folosească pe Iohannis şi ca agent electoral pentru campanie.

http://www.mediafax.ro/politic/geoana-am-senzatia-ca-antonescu-vrea-sa-l-foloseasca-pe-iohannis-si-ca-agent-electoral-5004648/

Antonescu dezminte că l-ar folosi pe Iohannis ca agent electoral

Analiză:

 • Este evident că Mircea Geoană nu poate defila ca prezidenţiabil cu propunerea Klaus Johannis. Un asemenea lucru nu poate fi acceptat de un partid atât de mare precum PSD.
  • Pe de altă parte, despărţirea de Antonescu şi Johannis este contraproductivă acum;
  • Pentru că Geoană este în faţa în cursa electorală, poate că este mai bine ca PSD şi PNL să stea strâns unite – îl ajută pe Mircea Geoană să obţină electoratul PNL în eventualitatea unui tur doi de scrutin.
 • Pe de altă parte, Mircea Geoană poate da şi semnalul unei răzgândiri a PSD faţă de Lucian Croitoru – cu siguranţă, niciunul dintre baronii PSD nu vrea să se ajungă la anticipate.
  • Mircea Geoană este probabil cel care a insistat ca lui Croitoru să I se ofere măcar şansa unei discuţii explicative – de altfel, majorităţii din opoziţie nu-i vine bine această haină a intransigenţei politice, prin care zbiară my way or the highway.
 • Klaus Johannis a câştigat cu siguranţă simpatie şi notorietate politică – şi de el se lipesc greu scandalurile politice.
  • E foarte bine pentru el că este prezent în continuare în media, dar reprezintă o sarcină mai importantă şi să-şi asume susţinerea oricăruia dintre candidaţii opoziţiei în turul doi împotriva lui Băsescu;
  • Pe termen scurt, l-ar avantaja o radicalizare a discursului faţă de Băsescu;
  • De asemenea, dacă l-ar nominaliza pe Croitoru ca ministru de Finanţe ar face un mare pas imagologic înainte.

  surse foto: basescu.ro; cotidianul.ro
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s