Analiza politica generala – 22 octombrie

voteaza-corectBăsescu: Categoric va fi referendum

Preşedintele Traian Băsescu a reluat, miercuri, asigurările conform cărora referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari va avea loc, argumentând actualul Executiv poate emite hotărâri de Guvern.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-categoric-va-fi-referendum-5021533/

Analiză:

 • Practic, până acum, am avut o confruntare pe temele care vor domina campania electorală: opoziţia a încercat să impună tema premierului (şi, pentru prima oară după mult timp, a reuşit să impună o temă în faţa preşedintelui), iar PD-L şi Traian Băsescu au marşat pe tema referendumului;
 • Ceea ce este important de menţionat aici ţine de modul în care media se va poziţiona faţă de cele două teme. Mai exact, tema câştigătoare va fi cea care se va bucura de cele mai multe dezbateri în media – până acum, opoziţia a avut de câştigat.
 • Trebuie să notăm o altă inconsecvenţă a taberei portocalii.
  • Dacă până nu demult, opoziţia era acuzată că ar fi dărâmat Guvernul pentru a nu intra în aplicare legea pensiilor, acum Băsescu susţine că Executivul a fost demis pentru a nu se ajunge la referendum;
  • Scenariul este aproape identic cu cel din 2007, doar că, de data aceasta, electoratul pare să mai fi coborât o treaptă pe piramida lui Maslow şi, prin urmare, s-ar putea ca tema privind viitorul premier şi măsurile guvernamentale pentru contracararea efectelor crizei să fie de interes mai mare pentru populaţie;
  • Cu toate acestea, nu contestăm faptul că, dacă într-adevăr se va organiza referendumul, rezultatul va fi în favoarea lui Băsescu.
   • În acest scenariu este foarte important pentru contracandidatul lui Băsescu din turul II să vină cu un subiect de dezbatere care să estompeze rezultatele referendumului.

Neculai OntanuOnţanu, exclus din PSD

Consiliul municipal al PSD Bucureşti a decis, miercuri seară, în unanimitate, excluderea din partid a primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu. Informaţia a fost confirmată de preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.

http://www.mediafax.ro/politic/ontanu-exclus-din-psd-5022541/

Analiză:

 • Trebuie să recunoaştem că singurele succese (d.p.d.v. imagologic) pe care le are PD-L în ultima vreme sunt cele legate de aceste „noi” achiziţii.
  • Asta cu atât mai mult cu cât, în ultimele luni, fie că vorbim de parlamentari, preşedinţi de CJ sau primari, toţi au migrat dinspre PNL sau PSD spre PD-L.
  • Mesajul transmis este că PD-L şi Traian Băsescu sunt favoriţii în lupta electorală, iar cei care pleacă din partidele adverse vor să se asocieze cu victoria – un mesaj care mai temperează supremaţia celor „65%” din Parlament.
   • Probabil cel mai zdruncinat judeţ din acest punct de vedere este Suceava, acolo unde, în doar câteva luni, PNL a pierdut toţi parlamentarii şi aproape toţi primarii în favoarea lui Gheorghe Flutur.
 • Revenind însă la Onţanu, nu putem spune că avem de-a face cu o surpriză de proporţii, ţinând cont de faptul că nu este pentru prima oară când acesta cochetează cu PD-L în alegeri.
  • Totuşi, este o pierdere destul de însemnată pentru social-democraţi, în prag de alegeri.
   • Asta pentru că, după Vanghelie sau Piedone, Onţanu este unul dintre primarii de sector care aduce voturi – cu toate că, decât să aducă voturi adversarilor, mai bine să fie exclus.
 • Problema pentru PSD este că îşi pierde oameni în două direcţii, atât spre PD-L, cât şi spre Sorin Oprescu.

Surse foto: piticu.ro, ps2.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s