Analiza politica generala – 23 octombrie

ontanuBăsescu i-a înaintat în grad pe Onţanu, Anghel Iordănescu şi Gabriel Oprea

Printre decretele semnate de şeful statului se numără şi cele privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele în rezervă a general-locotenentului în rezervă Gabriel Oprea din Ministerul Apărării Naţionale, înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele în rezervă a generalului de brigadă în rezervă Anghel Iordănescu din MApN şi înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele în rezervă a generalului de brigadă în rezervă Neculai Onţanu din MApN.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-i-a-inaintat-in-grad-pe-ontanu-anghel-iordanescu-si-gabriel-oprea-5027808/

Analiză:

 • Există o singură explicaţie a acestei decizii – Traian Băsescu vrea să le arate celor care stau în dubiu pe cine să susţină că aceia care vin lângă el sunt răsplătiţi, într-o formă sau alta.
  • O asemenea strategie poate continua, pentru că, fără îndoială, Traian Băsescu vrea un guvern al PDL, eventual şi cu UDMR. Cum multe dintre cadrele actuale au fost tocate de media, este nevoie de sânge proaspăt în mai toate zonele partidului;
  • Dacă preşedintele în funcţie este reconfirmat, ne aşteptăm la racolări de mult mai mari proporţii decât cele făcute de PSD în perioada 2001-2002.
 • Al doilea efect al unei asemenea decizii este evidenţierea faptului că Traian Băsescu este favorit – logica este că mulţi trec în barca sa, în timp ce nu avem parte de trădări în sens invers.

TBBoc: Referendumul iniţiat de preşedinte, soluţia prin care parlamentarii să primească o lecţie

„Referendumul este necesar, pentru că altfel parlamentarii nu vor renunţa niciodată la privilegii. Trebuie să vină românii să le dea o lecţie parlamentarilor şi să le spună că nu au nicio şansă şi că trebuie să îşi reducă privilegiile”, a spus Boc, adăugând că de aici trebuie să înceapă „strânsul curelei”.

http://www.mediafax.ro/politic/boc-referendumul-initiat-de-presedinte-solutia-prin-care-parlamentarii-sa-primeasca-o-lectie-5026911/

Analiză:

 • Traian Băsescu se va feri de confruntările electorale cu adversarii săi. Nu pentru că i-ar fi frică (deşi acestea ar putea fi dezavantajoase), ci pentru a spori imaginea că el este dintr-o ligă superioară şi nu se coboară la nivelul lor.
  • Referendumul îi permite preşedintelui să-şi construiască o campanie electorală alternativă;
  • Această campanie electorală nu diferă cu nimic faţă de cea pentru referendumul pentru uninominalul din noiembrie 2007, ba chiar ideea este diluată. Deci, pare a nu fi o idee tocmai strălucită.
   • În plus, se creează impresia că preşedintele este inconsecvent: până acum spunea că, dacă ar fi aleşi direct de oameni, parlamentarii ar avea legitimitate, iar acum, când sunt aleşi direct, sunt prea mulţi.
 • Emil Boc nu este un bun purtător de mesaj secundar pentru Traian Băsescu – orice ieşire publică a sa reprezintă un minus imagologic pentru preşedinte.
  • La fel şi în cazul Elenei Udrea.

hayssamHayssam către Degeratu: Preşedintele chiar mi-a spus „Îţi iei copiii şi du-te în America”

Cotidianul „Gardianul” a publicat stenograma discuţiei dintre generalul Constantin Degeratu, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, şi Omar Hayssam, sirianul devenit celebru după răpirea celor trei jurnalişti în Irak. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la 9 septembrie 2005, la şase luni de la arestarea sirianului, la cererea celui acuzat de terorism. El a spus că are de comunicat date ce interesează siguranţa naţională şi că vrea să discute cu preşedintele. În loc de date concrete, sirianul i-a reproşat generalului că este închis, deşi i s-a promis altceva.

http://www.mediafax.ro/social/hayssam-catre-degeratu-presedintele-chiar-mi-a-spus-iti-iei-copiii-si-du-te-in-america-5029531/

Analiză:

 • Era previzibilă o dezvoltare a subiectului pe această direcţie în campania electorală.
  • Atacul vine din zona liberală. Scandalul „profesorul” a izbucnit în perioada când Traian Băsescu refuza să o numească pe Norica Nicolai ministru al Justiţiei;
  • Informaţiile vin din zona MApN, atunci când Alexandru Athanasiu era ministru.
 • Nu ştim cât rău îi poate face preşedintelui în funcţie o asemenea dezvăluire, dar ştim că nu se poate transforma într-o temă importantă de campanie fără largul concurs al lui Traian Băsescu – singura variantă este ca acesta să-şi pună singur mâna pe chelie şi să atace subiectul.
  • Este important de ştiut dacă Felix Tătaru se mai ocupă de partea de campanie a preşedintelui. Pentru că acolo ar putea veni continuarea, ştiute fiind contractele dintre Bucovina (care aparţinea lui Hayssam) şi GMP.
 • O ultimă observaţie: ziarul Gardianul aparţine încă lui Sorin Ovidiu Vântu.

Sursele foto: http://www.qmagazine.ro; http://mafiadintimisoara.files.wordpress.com; http://www.cotidianul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s