Analiza politica generala – 28 octombrie

desenul domnisoarei BasescuBăsescu: Înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam este ilegală

„Trebuia să fie o discuţie secretă, pentru că arestatul vorbea despre siguranţă naţională şi vroia să se adreseze şefului statului. Nu avea voie nimeni să o înregistreze. S-a făcut verificarea. Nu există niciun mandat de ascultare a acestei discuţii, care a fost dinainte anunţată la Parchet”, a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că nu are informaţii certe dacă stenograma a redat discuţia integrală dintre generalul Degeratu şi Omar Hayssam.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-inregistrarea-discutiei-degeratu-hayssam-este-ilegala-5054529/

Analiză:

 • Traian Băsescu este în dificultate în acest moment: deşi atacă în fiecare zi, temele impuse în media sunt cele ale adversarilor politici.
  • Tema Hayssam este probabil cea mai consistentă şi-şi va găsi dezvoltare în zilele următoare;
  • Am mai spus, vine de undeva din zona liberalilor, când aceştia încercau să impună, înainte de localele de anul trecut, ideea că Traian Băsescu este „profesorul”.
 • Nu ştim în ce măsură îl afectează electoral pe Traian Băsescu un asemenea scandal – ştim însă că îi protejează pe ceilalţi;
 • Cât priveşte declaraţia referitoare la ilegalitatea înregistrării, preşedintele greşeşte din nou – implicit, recunoaşte că această înregistrare este veridică.
  • Acum, mai are de răspuns la o întrebare simplă: i-a spus sau nu lui Hayssam să plece în SUA cu familia?;
  • Preşedintele greşeşte dacă preferă să tărăgăneze subiectul, pentru că ar denota frică şi, mai grav, ar arăta că nu este stăpân pe situaţie.

ROMANIA-NEW PRIME MINISTER-EMIL BOCBoc: Lucrăm la forma finală a Bugetului pe 2010

„Lucrăm la forma finală a bugetului pe anul 2010. La anul vom avea un deficit de 5,9 la sută, faţă de 7,3 la sută în acest an. Va trebui să menţinem acelaşi ritm al investiţiilor şi în 2010 pentru a continua modernizarea ţării. Sperăm că şi anul viitor 20 la sută din banii ţării să meargă în continuare spre investiţii”, a spus Boc.

El a afirmat că actualul Guvern interimar lucrează la bugetul pe anul viitor şi îl va preda celor care vor prelua mandatul după 4 noiembrie.

„Sperăm să fie Guvernul Croitoru, care va continua politicile de investiţii începute„, a adăugat Boc.

http://www.mediafax.ro/economic/boc-lucram-la-forma-finala-a-bugetului-pe-anul-2010-5053073/

Analiză:

 • Emil Boc este un continuu balast electoral pentru Traian Băsescu. Premierul-demis comite gafă după gafă, unele care se transformă în folclor peren (confuzia referitoare la ministrul Agriculturii).
  • Utilitar, poate să-i fie încă de ajutor preşedintelui;
  • Faptic, imaginea politicianului Emil Boc nu mai poate fi salvată – aşa cum observa cineva zilele acestea, Convenţia Naţională a PDL îl va schimba pe Emil Boc la următoarea întrunire.
   • Deja Vasile Blaga acceptă mult mai greu să-i fie subordonat pe linie de partid.
 • PDL greşeşte că nu propune Bugetul mai repede – dacă ar face asta, ar muta toată atenţia spre acest subiect şi ar arăta că actuala majoritate blochează orice demers menit să atenueze criza economică.
  • Pe de altă parte, este foarte probabil ca democrat-liberalii să se teamă de posibilitatea unui val de amendamente din partea opoziţiei, care să treacă, ceea ce i-ar pune în profundă dificultate;
  • Poate aşteaptă ca preşedintele Băsescu să obţină un nou mandat, caz în care ar putea să-şi impună orice formă de buget.
   • Suplimentar, Bugetul ar fi restrâns, deci ar presupune sacrificii la nivel de resurse umane în sistemul bugetar – ceea ce ar duce la pierderea de voturi.
 • Pentru români, este rău că se va ajunge din nou la un buget votat în februarie – dificultăţile vor fi destul de mari, mai ales că se vorbeşte despre o fluctuaţie majoră a cursului euro.
  • În cazul în care preşedintele reales Traian Băsescu are dizolva Parlamentul, atunci problematica Bugetului va fi şi mai spinoasă.
 • Încet-încet, acest subiect va deveni unul electoral – preşedintele în exerciţiu va fi, probabil, cel mai afectat.

Surse foto: http://www.presidency.ro; http://www.mediafax.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s