Mircea Geoană – His way or the highway

Mircea Geoana - autocar

Anvergura actuală

Dacă în postarea anterioară (cea legată de Traian Băsescu) Cristi făcea referire la un Jack Nicholson în rolul unui maniaco-depresiv mizantrop, însemnarea mea trebuie să facă apel la o melodie. Nu orice fel de melodie, ci una care ne-a marcat (cred!) multora dintre noi copilăria. Este o haka autohtonă. Nu prelungesc suspansul şi vă spun că vorbesc despre hit-ul “Nu mi-e frică de Bau Bau”. Fără să reuşesc sau să încerc măcar o ironie fină, cred sincer că melodia aceasta i se potriveşte într-o oarecare măsură lui Mircea Geoană. Dar şi PSD-ului din mandatul lui Traian Băsescu. Am, bineînţeles, şi argumente care să-mi susţină raţionamentul.

Vorbind despre personajul politic Mircea Geoană, trebuie să recunoaştem că parcursul său politic s-a izbit de numeroase teste şi drumuri iniţiatice. Odată trecute, preşedintele s-a transformat, cam ca în poveştile cu zmei şi eroi, într-un personaj politic de anvergură. Iar melodia mai sus menţionată îşi are un rol extrem de important. Pentru simplul motiv că, de când a fost ales în fruntea PSD, în calea lui Mircea Geoană s-au afişat foarte multe personaje importante care, într-o mică sau mai mare măsură, i s-au opus şi i-au vrut capul.

Tot ca în basme, după confruntarea cu personajul secundar, puternic ostil eroului principal, Prince Charming reuşeşte să-l convingă de calităţile sale şi îl îmbarchează în echipa de eroi pozitivi. După ce au bătut palma, oastea de adunătură este pregătită şi conştientă că lupta finală trebuie dată nu între ei, ci împotriva unui duşman extrem de puternic.

Scopul (debarcarea lui Băsescu) chiar scuză mijloacele (şi mijlocitorii!). În cazul nostru, Mircea Geoană s-a făcut chiar frate cu drăcuşorul, în speranţa că va trece puntea. Iar tactica lui, până în acest moment, a funcţionat. A rămas în funcţie, chiar dacă a exclus anumiţi reprezentanţi de marcă ai partidului, din trecut. Tocmai de aceea, trebuie subliniat că PSD-ul rămâne butoiul cu pulbere al politicii româneşti. Iar rezultatele de la prezidenţiale îl pot transforma pe Geoană în fitilul care declanşează deflagraţia.

Anvergura politica exterioară partidului a avut şi ea de suferit de acelaşi sindrom al fricii sau, mai bine zis, al credibilităţii. Dacă, iniţial, Mircea Geoană nu avea niciun ethos în confruntările politice de la vârf, odată cu trecerea timpului şi cu sedimentarea sa şi a favoriţilor săi în fruntea PSD, publicul a putut vedea un preşedinte de partid mai incisiv, ceva mai credibil şi în mod clar hotărât. Trebuie subliniat, totuşi, că din punct de vedere al anvergurii politice, Mircea Geoană este masculul beta, cu şanse extrem de mici de transformare într-un alpha veritabil.

Campania electorală

Scandalurile politice legate de guvernul Boc II au venit ca o mănuşă peste campania lui Mircea Geoană. Pentru simplul motiv că i-au permis acestuia să acuze de incompetenţă şi tendinţe totalitare tot ceea ce-l înconjoară pe Traian Băsescu. Într-un cuvânt, ultima lună a fost pentru preşedintele PSD un tur de forţă prin care acesta a încercat să se poziţioneze într-o opoziţie pură şi dură. Cu toate acestea, ieşirea mai devreme de la guvernare ar fi reuşit să-l potenţeze ceva mai puternic pe social-democrat în rolul candidatului credibil de stânga. Pentru că PSD ar fi avut ocazia să acuze mai mult tabăra prezidenţială.

La capitolul atenţie oferită contracandidaţilor, chestiunea este destul de clară. Exceptând anumite poziţionări faţă de Crin Antonescu şi ignorarea totală a campaniei lui Sorin Oprescu, Geoană şi-a conturat duşmanul în persoana lui Traian Băsescu şi în piramida executivă păstorită de acesta.

La capitolul materiale, campania stă destul de bine. Clipuri electorale de calitate, un slogan la fel de bun (sau de prost!) ca al celorlalţi contracandidaţi. Când vorbim de temele de campanie, însă, parcursul electoral are de suferit. PSD nu a reuşit să impună niciuna dintre temele importante vehiculate în media acestor zile. Principalii jucători au fost Antonescu şi Băsescu, iar Mircea Geoană a venit din linia a doua a frontului, încercând să ia prim-planul anumitor subiecte. În loc să pară un general stăpân pe situaţie, a reuşit de multe ori să creeze impresia de locotenent.

Perspectiva lui 22 noiembrie

Preşedintele PSD are şansele cele mai mari de a ajunge în turul II. O spun aproape toate sondajele de opinie (nu doar cele de casă). Ca şi în cazul lui Traian Băsescu, este extrem de important cum o face!

O distanţă redusă faţă de Traian Băsescu i-ar garanta câştigarea alegerilor. Pentru simplul motiv că votanţii din turul I vor reveni la urne, pentru a fi siguri că îşi votează favoritul, iar ponderea votanţilor anti-Băsescu nu va mai trebui să fie atât de mare. În mod logic, cei care votează cu Băsescu în turul I sunt cei care îl vor pentru alţi 5 ani la Cotroceni. Cei care au votat cu alţi candidaţi vor fi cei care l-ar vrea pe oricare alt politician la Cotroceni („doar Băsescu să nu mai fie!”).

Un ecart redus faţă de Traian Băsescu ar creşte, deci, şansele lui Geoană. Dar nu i-ar asigura victoria, pentru simplul motiv că, aşa cum am mai spus, PSD este un butoi cu pulbere, iar anumite trădări se pot realiza şi între cele două tururi de scrutin. Sau chiar în ziua alegerilor, respectiv noaptea numărării voturilor.

Nu trebuie uitat, totuşi, de Crin Antonescu. În eventualitatea în care acesta va mai fi capabil să impună una-două teme de interes naţional, liberalul poate creşte în preferinţele electoratului. Poate fi perceput ca un antibăsescian mai credibil. Iar nehotărâţi nemulţumiţi faţă de activitatea actualului prezident, de bine, de rău, există! Mircea Geoană este nevoit să impună un subiect puternic în următoarea perioadă, care să îi garanteze susţinerea veritabilă a mass media şi a opinie publice, per ansamblu.

Ce se întâmplă după 6 decembrie seara

În cazul parcursului post-prezidenţial al lui Mircea Geoană se poate face o predicţie exactă, fără niciun fel de risc al erorii. Indiferent de rezultatele de la prezidenţiale, Mircea Geoană nu va mai fi preşedintele PSD!

Dacă va câştiga, acesta nu va mai păstori partidul, pentru simplul motiv că, în comparaţie cu Traian Băsescu, nu are pârghiile de putere şi de constrângere necesare ţinerii în mână a puterii interne. Aşa cum s-a putut observa, alţi lideri social-democraţi se bucură deja de acest privilegiu, iar următorul preşedinte al partidului va proveni din rândul acestora.

În cadrul aceluiaşi scenariu al învingătorului, Geoană va oferi o altă imagine instituţiei prezidenţiale. Va încerca, totodată, să acorde PSD-ului principalul rol în viitorul guvern, pentru simplul motiv că este conştient şi cunoaşte cel mai bine setea de funcţii şi resurse pe care o au oamenii din partid. Va juca, totuşi, un rol hibrid. O combinaţie între echilibratul Iliescu şi jucătorul Băsescu.

Cu Mircea Geoană preşedinte, s-ar strânge, totodată, rândurile în PSD. Ar fi, probabil, anumite excluderi (trădători dovediţi la alegeri) sau îndreptarea unor lideri către linii de garaj. Iar în organizaţiile locale ale PSD ar reveni, în scurt timp, primarii rătăcitori, în special cei strecuraţi spre zona PDL.

Dacă va pierde alegerile, Mircea Geoană va fi debarcat automat din fruntea partidului. Sprijinul său actual s-ar dispersa în mod natural, iar PSD s-ar confrunta cu nişte convulsii interne fără precedent. Riscul cel mai mare pentru social-democraţi este spargerea partidului în aripi distincte care, cu voia fiecărui baron local, să o ia într-o direcţie proprie. Ar însemna ieşirea din viaţa politică mare pentru Mircea Geoană.

Autor: Paul Aparaschivei

Articol publicat şi pe blogul Masteratului de Comunicare Politică.

Sursa foto: www.sutu.ro

Reclame

Un gând despre &8222;Mircea Geoană – His way or the highway&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s