Analiza politica generala – 30 octombrie

ReferendumTraian Băsescu, acuzat de fraudarea alegerilor prin referendum

Traian Băsescu este acuzat de societatea civilă de prefraudarea alegerilor. Agenţia de Monitorizare a Presei – Active Watch, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România spun că preşedintele se foloseşte de referendum în campania electorală, promovează ideea de parlament unicameral fără să dea şansa unei alte opţiuni.

http://www.realitatea.net/traian-basescu–acuzat-de-fraudarea-alegerilor-prin-referendum_651542.html

Analiză:

 • O nouă zi, o nouă lovitură dată preşedintelui-candidat – chiar dacă termenul de prefraudare este destul de penibil.
  • Indiferent de valabilitatea demersului celor 4 ONG-uri, atacul vine din partea unor adversari (mai mult sau mai puţin declaraţi) ai preşedintelui.
   • Iar cel puţin unul dintre cei patru iniţiatori vine din zona liberală.
  • Mesajul este simplu: spre deosebire de anii precedenţi, Traian Băsescu nu mai este susţinut de întreaga societate civilă, ci doar de o mică parte a acesteia – atacul apare la scurt timp după întâlnirea de la GDS.
   • Având în vedere „publicul ţintă” vizat, putem spune cu certitudine că principalul beneficiar al atacului este Antonescu.
 • Cu toate acestea, contracandidaţii lui Băsescu nu au reuşit să comunice foarte eficient pe tema referendumului.
  • Deşi nu s-au declarat explicit împotriva conţinutului referendumului, s-au opus demersului în sine (o poziţie destul de neclară).
   • Având în vedere această nuanţă, Băsescu şi purtătorii săi de mesaj vor putea susţine în continuare că opoziţiei îi este frică de reducerea numărului de parlamentari;
   • Polarizarea pe această temă s-a creat deja şi, cel mai probabil, reultatul referendumului va da apă la moară discursului prezidenţial.

croitoruBilanţ fără precedent: Doar 2 din cei 14 miniştri propuşi de Croitoru au primit aviz favorabil

Vasile Blaga şi Bogdan Aurescu au fost singurii miniştri desemnaţi din Cabinetul Lucian Croitoru care au primit aviz consultativ favorabil de la comisiile parlamentare reunite. Ceilalţi 12 miniştri audiaţi miercuri şi joi au primit aviz negativ. Astfel, Lucian Croitoru va cere vot de învestitură Parlamentului pentru o echipă cu doar doi miniştri avizaţi favorabil.

http://www.realitatea.net/bilant-fara-precedent–doar-2-din-cei-14-ministri-propusi-de-croitoru-au-primit-aviz-favorabil_651897.html

Analiză:

 • Am fi avut de-a face cu o surpriză dacă scorul era în favoarea Guvernului.
  • Până la urmă, majoritatea parlamentară a avut o misiune mult mai puţin ingrată, având în vedere propunerile pentru ministere.
   • Dacă majoritatea celor propuşi ar fi fost de statura lui Aurescu, atunci PD-L şi Traian Băsescu ar fi fost legitimaţi să pună tunurile pe opoziţie.
 • Acum, însă, disputa principală gravitează în jurul împrumutului extern.
  • Banii de la CE şi FMI au toate şansele să nu mai intre în vistieria statului (cel puţin nu anul acesta), ceea ce ar face din nou ca dezbaterea să se mute în zona: „cine a dat jos Guvernul, acela să plătească”.
   • Tabăra portocalia va arăta cu degetul spre opoziţie, iar opoziţia va reaminti despre propunerea Johannis.
  • PD-L, prin vocea lui Theodor Stolojan, este pus în situaţia de a anunţa că soluţia stă în reducerea salariilor şi pensiilor – o măsură profund dezavantajoasă într-o asemenea perioadă.
  • Probabil avem de-a face cu singura campanie electorală din istorie în care soluţiile unui partid constau în salarii şi pensii mai mici.
   • Poate că efectul scontat este stârnirea fricii în rândul populaţiei, care să facă presiuni asupra majorităţii parlamentare pentru a debloca situaţia, dar la fel de bine poate să fie o bombă imagologică pentru PD-L.

Surse foto: powerlineblog.com, zf.ro

  Reclame

  2 gânduri despre &8222;Analiza politica generala – 30 octombrie&8221;

  1. Analiza ta „brută” îmi pare corectă.

  2. Multumim si fii pe faza! Din cand in cand mai scoatem pe piata si analize „fine” 🙂

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google

  Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s