Analiza politica generala – 2 noiembrie

GeoanăBăsescu: Geoană nu are nicio şansă să câştige, întrucât e gantat de Vanghelie şi Iliescu

„Să nu spuneţi la nimeni ceea ce auziţi de la mine: Geoană n-are nicio şansă întrucât el este garantat de Iliescu şi Vanghelie. În ziua când mi-am depus candidatura la Biroul Electoral Central, Iliescu i-a spus lui Geoană că îi predă ştafeta, dar ceea ce n-a înţeles Iliescu este că ştafeta s-a terminat. Au fost trei mandate pe care Iliescu le-a avut şi nu poate pune acum un candidat care să sprijine oligarhia”, le-a spus Traian Băsescu participanţilor la mitingul desfăşurat în Piaţa Unirii din Iaşi.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-geoana-nu-are-nicio-sansa-sa-castige-intrucat-e-garantat-de-vanghelie-si-iliescu-5072290/

Băsescu la Bacău: Geoană să ia ştafeta de la Iliescu şi să plece cu ea în America

„Nu am făcut o înţelegere cu oligarhii, nu am făcut o înţelegere cu mogulii de presă, nu am vrut ca Sorin Ovidiu Vântu să preia Poşta Română şi nu am făcut nicio înţelegere să i se închidă dosarele lui Dinu Patriciu. Îi transmit domnului Mircea Geoană, cel care atunci când şi-a depus candidatura, l-a ascultat pe domnul Ion Iliescu, când i-a transmis «Mirceo, îţi predau ştafeta!», să ia ştafeta şi să se ducă în Statele Unite”, a spus Băsescu.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-la-bacau-geoana-sa-ia-de-la-iliescu-stafeta-si-sa-plece-cu-ea-in-america-5072941/

Analiză:

 • Ultimele trei săptămâni (cam de la moţiunea de cenzură-ncoace) au reprezentat o perioadă de consolidare politică şi electorală pentru Mircea Geoană.
  • Aproape ca prin farmec, candidatul PSD a crescut în sondaje (credem noi real) şi a devenit mai tăios în declaraţiile politice;
  • Trei fapte stau la baza acestei tendinţe:
   • Este perceput ca adevărat contracandidat al lui Traian Băsescu. Ieşirea de la guvernare i-a construit această imagine;
   • Atacurile susţinute ale adversarilor politici îl credibilizează – simplul fapt că Traian Băsescu îl atacă arată că Mircea Geoană poate fi periculos;
   • Se pare că, odată cu apropierea campaniei electorale, electoratul PSD se întoarce către candidatul oficial al partidului.
    • Asta poate să însemne că nici Sorin Oprescu nu a fost chiar inspirat.
 • De cealaltă parte, Traian Băsescu scade şi, mai important, este blocat mediatic – această ultimă parte exclusiv din vina sa, pentru că nu vrea să răspundă pe teme care nu-i aparţin.
  • Traian Băsescu a câştigat alegerile din 2004 având un adversar direct, pe Adrian Năstase;
  • După acel moment, strategia sa s-a schimbat şi i-a preferat pe cei indirecţi, cosntruind conspiraţii. Aparent, în diversele sondaje de opinie, asta l-a avantajat. Nu ştim dacă şi la vot, dar sigur îl dezavantajează acum vorbind despre personaje care nu sunt în jocul electoral – SO Vântu, Dinu Patriciu sau Ion Iliescu.
   • În 2007, a avut din nou un adversar direct. Acum nu îl are, iar dacă cei enumeraţi ca făcând parte din frăţia „Grivco” nu-şi pun mâna pe chelie, atunci are numai de pierdut.
  • A lovi în Mircea Geoană pe altă idee decât aceea că este bleg nu se poate. Paradoxal, nu sunt scandaluri legate de el, are o imagine exterioară bună şi pare eligibil şi din punct de vedere al dreptei politice liberale.
 • Crin Antonescu are problema cea mai mare – oricât de inteligent ar juca, tot nu poate creşte electoral. Pur şi simplu, nu face parte dintr-un partid de mase. Este şi aici o nepotrivire a formei cu fondul.
  • De aceea, logic şi corect este să se lupte cu cel care face parte din partidul de mase. Acum, e clar că mai trebuie şi ca acesta să dorească acest fapt;
  • Pe de altă parte, Geoană poate aplica strategia lui Băsescu şi să-l evite pe Antonescu. Suplimentar, dacă Antonescu şi Geoană s-ar război televizat, atunci mutarea unui electorat dinspre unul spre celălalt în turul doi poate fi compromisă într-o anumită măsură.
   • Vorbim aici de posibilitatea unor atacuri serioase, nu o confruntare electorală de catifea.
 • În final, speranţele pe care şi le pune Crin Antonescu în Sorin Oprescu sunt nefondate – chiar dacă acesta din urmă ar face gestul retragerii ritualice şi sprijinirea lui Antonescu, majoritatea electoratului său s-ar duce spre Mircea Geoană, pentru că de acolo vine.
  • Nu vorbim despre un electorat care să poată fi manipulat uşor din vorbe, ci de unul care nu avea încredere în candidatul oficial al partidului;
  • Deci, dintr-un anumit punct de vedere, Antonescu ar avea nevoie ca Oprescu să rămână în cursă.
   • Pe de altă parte, dacă Oprescu s-ar retrage, ar fi foarte interesant de văzut dacă Geoană va fi peste Băsescu în primul tur;
   • Intuiţia este că nu vom ajunge să aflăm asta, pentru că Oprescu nu se retrage.

mihai-tanasescuTănăsescu nu exclude acceptarea postului de premier după prezidenţiale

„Este onorant pentru mine dacă mi se va oferi acest lucru (postul de premier – n.r.). Nu sunt în general un tip care să umblu cu mapa de la un partid la altul şi să mă rog pentru a forma o majoritate. Cred că o discuţie după această dată legată de această problemă trebuie să aibă loc în mod serios cu toate partidele politice, pentru a se putea vedea exact ce tip de majoritate se poate forma pe termen mediu şi lung, în aşa fel încât reformele să poată fi aplicate corect”, a declarat Tănăsescu în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la Pro Tv.

http://www.mediafax.ro/economic/tanasescu-nu-exclude-acceptarea-postului-de-premier-dupa-prezidentiale-5071966/

Analiză:

 • E greu de spus al cărui preşedinte ar putea să fie Tănăsescu premier. Două variante: al lui Geoană şi al lui Băsescu.
  • Pe de o parte, Tănăsescu este pesedist. Mircea Geoană s-a ferit şi o face în continuare (mult mai inabil decât până acum) să vorbească despre Johannis ca propunere de premier permanent dacă ajunge preşedinte.
   • Tănăsescu ar fi o variantă politică şi imagologică foarte bună de a ieşi din respectiva capcană.
  • Pe de altă parte, s-a tot vorbit despre diverse neînţelegeri între Mihai Tănăsescu şi Mircea Geoană. Poate fi o nouă încercare a lui Traian Băsescu de a sparge PSD.
   • Propunerea poate să vină şi mai devreme, în speranţa de a-l ajuta electoral prin scindarea unora din PSD care ar vrea neapărat garanţia că vor fi la putere după 6 decembrie;
   • Acum, se pune problema (aşa cum corect spunea şi Cristian Diaconescu) dacă şi Mihai Tănăsescu vrea să se implice în favoarea lui Traian Băsescu.
 • Vom şti în curând. O scurtă observaţie de final: PSD pare a avea cel mai mare bazin de cadre relativ credibile. Nu mai puţin de 6 variante de premier venite dinspre zona PSD există: Ioan Rus, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Vasile Puşcaş, Cristian Diaconescu şi Ion Bazac.

Surse foto: http://www.agero-stuttgart.de, www.zf.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s