Analiza politica generala – 5 noiembrie

ruralulBăsescu: Opţiunea mea – guvern PDL-PNL, cu premier democrat-liberal

„În mod categoric, opţiunea mea va fi un guvern de dreapta, PDL-PNL, dacă PNL va renunţa la exigenţa de după alegeri de a da primul-ministru, cu un premier care să reprezinte partidul cu cele mai multe mandate în Parlament”, a declarat Traian Băsescu.

Anterior acestei declaraţii, şeful statului a fost întrebat dacă îl va desemna pe Vasile Blaga pentru postul de premier, iar preşedintele a răspuns: „Vă asigur că nu voi face niciun fel de pronosticuri, pentru că ar fi o eroare din partea şefului statului să facă aşa ceva. Va fi o decizie”.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-optiunea-mea-guvern-pdl-pnl-cu-premier-democrat-liberal-5082533

Analiză:

 • E un calcul electoral. Aşa cum spuneam şi în urmă cu două zile, Băsescu trebuie să-şi completeze electoratul până la 50%. Principala ţintă sunt liberalii.
  • În plan secundar, se caută sprijin parlamentar. Este de notorietate că PNL nu este un partid coagulat în totalitate în jurul liderului (vina principală este a prostului organizator Ludovic Orban) – în aceste condiţii, mulţi parlamentari liberali ar putea să preseze în sensul acceptării acestui deal.
   • De altfel, argumentaţia este simplă – Antonescu are şanse mici, deci, după prezidenţiale, vor fi partidul secundar ori în varianta cu PSD, ori în varianta cu PDL. Iar PSD se poate sparge şi Băsescu să prefere această variantă, liberalii fiind lăsaţi iar pe margine;
   • Principiul pe care s-ar putea merge este „ce-i în mână nu-i minciună”.
 • De ce a mers Băsescu în zona PNL şi nu la PSD? Există două posibile explicaţii:
  • Geoană chiar şi-a consolidat electoratul şi reprezintă un pericol. Atunci preşedintele apelează la defuncta Alianţă DA – vom vedea astăzi o retorică a PDL în acest sens;
  • Încearcă să joace tare cu pesediştii, care se pot vedea cel puţin încă 5 ani în opoziţie.
 • În orice caz, mişcarea preşedintelui depinde şi de numele de premier propus.
  • Dacă va fi Boc, şansele sunt mai mici;
  • Cu Blaga, şansele sunt mai mari – se poate primi sprijin şi din zona UDMR. Iar Blaga nu pare, totuşi, supusul total al preşedintelui.
 • Analizând la rece, era mai bună propunerea unui prim-ministru din zona PSD – Rus, Puşcaş sau Tănăsescu.
  • Până la urmă, nu de pârghii politice duce lipsă Băsescu acum, ci de capacitatea de a-şi pune în dificultate adversarul. Iar acum pare clar că Geoană este adversarul.
   • Că veni vorba de Geoană, acesta capătă argumente suplimentare în lupta cu preşedintele. Această campanie neefervescentă îi face mult bine.

noua majoritateGuvernul Croitoru a fost respins de Parlament

Cabinetul propus de Lucian Croitoru a fost respins, miercuri, de Parlament. Guvernul Croitoru a primit 189 de voturi „pentru”, 250 de voturi „împotrivă”, iar un vot a fost anulat. Pentru a fi învestit, Cabinetul ar fi trebuit să primească 236 de voturi favorabile.

http://www.mediafax.ro/politic/guvernul-croitoru-a-fost-respins-de-parlament-5080859/

Analiză:

 • Majoritatea antiprezidenţială a fost verificată – simplul fapt că au fost prezenţi mai puţini parlamentari ai opoziţiei a făcut ca scorul să fie mai mic decât cel de la moţiunea de cenzură;
 • Traian Băsescu a mai încasat o înfrângere – prin respingere, practic, se consfinţeşte faptul că acest două săptămâni au fost pierdute din punct de vedere al eficienţei executive.
  • S-a cimentat ideea că preşedintele vrea să menţină Guvernul Boc până după alegeri, pentru a-şi asigura un sprijin instituţional.
 • De partea cealaltă, fiecare astfel de moment, perceput ca o victorie personală, cimentează încrederea pe care majoritatea parlamentară o are în ceea ce priveşte demersul propriu.
  • În acest moment, par convinşi că trebuie să meargă cel puţin până după alegeri – situaţia nu va fi cu nimic mai diferită atunci decât acum;
  • Aşa cum corect observa Kelemen Hunor, sperietoarea dizolvării Parlamentului nu este de luat în calcul – asta ar însemna să nu avem Guvern legitim şi buget până cel mai devreme în martie-aprilie anul viitor.

ioan vidaLegea reorganizării unor autorităţi publice şi Legea salarizării unice sunt constituţionale.

În şedinţa de miercuri, Curtea Constituţională, sesizată în cadrul controlului anterior promulgării legii, a analizat, obiecţiile de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea educaţiei naţionale, se arată într-un comunicat al instanţei constituţionale.

http://www.mediafax.ro/social/legea-reorganizarii-unor-autoritati-publice-si-legea-salarizarii-unice-sunt-constitutionale-5081318/

Analiză:

 • Nimic surprinzător. Era o exigenţă a organismelor financiare internaţionale.
  • De altfel, PNL a făcut respectivul demers înainte de moţiunea de cenzură – se comporta ca un partid minoritar aflat în opoziţie, contestând toate acţiunile puterii.
 • Sigur, în contextul respingerii Guvernului Croitoru, pare o tentativă a CCR de a echilibra balanţa imagologică a zilei de ieri.
  • Şi Emil Boc capătă un pic de oxigen în retorica sa privind modernizarea statului şi răspunderea la exigenţele FMI;
  • Parcă şi tonul sindicaliştilor a fost mult mai blând – s-au resemnat se pare cu gândul îngheţării salariilor şi a disponibilizării (de data asta treptate – până în 2014 – a 300.000 de oameni).
   • Traian Băsescu scapă, pe moment, de pericolul ieşirilor în stradă ale sindicatelor – nu s-a mai auzit absolut nimic de greva din Învăţământ, deşi ea trebuia să se declanşeze astăzi.

Surse foto: www.presidency.ro, www.tudormateescu.ro, www.ziua.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s