Analiza politica generala – 9 noiembrie

liviu_negoitaNegoiţă lucrează la o variantă de guvern format din maximum 16 ministere

Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, lucrează la o variantă de guvern format din maximum 16 ministere, conduse în majoritate de reprezentanţi ai PDL, nominalizaţi şi de Lucian Croitoru, din structura pe care o va propune Parlamentului fiind eliminate o serie de instituţii, precum Ministerul IMM.

http://www.mediafax.ro/politic/negoita-lucreaza-la-o-varianta-de-guvern-format-din-maximum-16-ministere-5090111/

Analiză:

 • O nouă zi, o nouă propunere de guvern, acelaşi rezultat previzibil.
  • Dacă stăm strâmb şi judecăm drept, ajungem la concluzia că singura misiune a lui Negoiţă în aceste zile este să fie respins de Parlament, doar pentru a se demonstra nevoia referendumului propus de Train Băsescu.
   • Asta cu atât mai mult cu cât majoritatea miniştrilor propuşi de Lucian Croitoru se vor regăsi şi în această nouă formulă – este greu de crezut să se producă vreo surpriză.
  • Ar fi interesant să vedem dacă preşedintele Băsescu nu ar fi avut mai mult de câştigat în plan electoral dacă l-ar fi numit imediat pe Klaus Johannis, la propunerea iniţială a opoziţiei.
   • Deoarece, acum, singurul electorat pe care l-a câştigat în mod cert este cel deja fidelizat, coagulând în acelaşi timp electoratul nefavorabil în zona PSD şi PNL;
   • Cu alte cuvinte, dacă nu ar fi mers până în pânzele albe cu refuzarea lui Johannis, cu siguranţă că acel electorat nefavorabil nu s-ar fi închegat atât de bine în jurul adversarilor săi (ura şi revolta sunt factori de coagulare mult mai puternici decât admiraţia sau simpatia);
   • Ba mai mult, nominalizarea lui Johannis ar fi putut duce la demitizarea personajului, iar Băsescu ar fi avut timp suficient pentru a compensa concesia făcută opoziţiei.
 • Acum, însă, ne apropiem cu paşi vertiginoşi de momentul în care va expira interimatul actualului guvern demis (înainte de primul tur al alegerilor), iar cel mai probabil guvernul va fi condus de secretarii de stat până la normalizarea situaţiei – bine, nu că actualmente ar fi condus de miniştri, având în vedere că mai marii PDL sunt în campanie peste tot cu Băsescu.
  • Ce va face Băsescu atunci? De ce să nu luăm în calcul posibilitatea unei noi nominalizări de premier (Constituţia o permite, având în vedere că încă nu se pot organiza alegeri anticipate)?
   • Argumentând că el face tot posibilul pentru a da ţării un guvern, în aşa fel încât banii de la FMI să ajungă totuşi în România acestui an;
   • Punând din nou Parlamentul în poziţia de a refuza propunerea sa.

johnnie_walkerBăsescu: Deşi nu mi-a plăcut, mai vreau o dată, mai vreau un mandat

Preşedintele Traian Băsescu, candidat pentru un nou mandat de şef al statului, le-a spus, duminică, la Craiova, miilor de oameni strânşi pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, că, deşi nu i-a plăcut, mai vrea o dată, mai vrea un mandat la Cotroceni.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-desi-nu-mi-a-placut-mai-vreau-o-data-mai-vreau-un-mandat-5089748

Analiză:

 • Fără îndoială, este replica memorabilă a acestui weekend.
  • Observăm că, deşi nu a început bine campania electorală, Traian Băsescu pare deja un om chinuit şi obosit (părerea personală este că profită din plin de această imagine).
   • Fiecare gest, mişcare, ba chiar vocea aceea răguşită creionează un fel de erou care, deşi la capătul puterilor, nu se dă îndărăt şi merge mai departe;
   • Consumat până peste măsură de luptele cu mogulii, oligarhii, comuniştii, securiştii sau corupţii care i-au mâncat jumătate din sănătate, el totuşi nu se opreşte;
   • Este omul care, lovit de un mandat, întoarce obrazul şi mai cere unul;
   • Ar fi în stare, asemeni lui Prâslea cel Voinic, să-şi rupă din propria carne doar pentru a ajunge la capătul drumului.
  • Să ne facem bine înţeleşi, pozează într-o victimă, dar o victimă eroică, tragică, aducătoare de voturi, nu o victimă care-şi plânge de milă şi atât.
   • Până la urmă, este tabloul cu care ne-a obişnuit deja;
   • Întrebarea este dacă ulciorul va merge şi de data aceasta la apă, având în vedere că românii par să aibă nevoie de un lider care să şi învingă, nu doar să încerce.

Surse foto: blog.gardianul.ro, designcomlimao.com

Reclame

Un gând despre &8222;Analiza politica generala – 9 noiembrie&8221;

 1. Nominalizarea lui Negoita duce intr-adevar situatia in extrem.

  Dar in acest moment Basescu nu mai are iesire decat daca reuseste castigarea alegerilor prezidentiale. Iar acest lucru se prefigureaza a fi posibil doar prin frauda, oricare ar fi contracandidatul.

  Cu Basescu perdant, cu anticipate organizate de un guvern fara PDL si un Cotroceni fara Base abia asa se va ajunge la finalul perioadei de haos iar asta va insemna in acelasi timp si mormantul PDL (sapat de Basescu).

  Da. Eu cred in varianta cu anticipate. Calculele (am facut niste presupuneri aici: http://atitudini.wordpress.com/2009/11/09/apusul-portocaliu-ultimile-luni-de-viata-ale-haosului/) arata ca in situatia actuala, drumul care trece prin anticipate, va duce PDL intr-un 10-15% si o reconfigurare importanta a majoritatilor.

  Din aceasta reconfigurare, ne putem intoarce catre trecutul deja experimentat de noi in perioada 2000-2004 sau putem ajunge intr-o situatie noua, netestata pana acum… poate o sansa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s