Băsescu: Îi sugerez lui Geoană să nu-şi mai utilizeze prietenii pentru a mă ataca

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, referindu-se la lansarea cărţii „Prădarea României” a lui Victor Gaetan, că îi sugerează lui Mircea Geoană să nu-şi mai folosească prietenii de familie pentru a-l ataca indirect pe actualul şef al statului.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-ii-sugerez-lui-geoana-sa-nu-si-mai-utilizeze-prietenii-pentru-a-ma-ataca-5109892

Analiză:

 • Era de aşteptat faptul că Băsescu va fi atacat în campanie pe acest subiect – doar că, cel puţin în acest moment, totul s-a dovedit a fi un fel de Sabia lui Damocles cu tăişul bont.
 • Nu are rost să despicăm aici firul în patru, s-a mai vorbit în aceste analize despre faptul că povestea e atât de complicată încât prea puţini sunt cei care înţeleg exact despre ce-i vorba.
  • Până la urmă, această carte nu aduce niciun fel de dovezi care să arate clar că Băsescu este implicat în „evadarea” lui Omar Hayssam, restul fiind detalii presărate cu elemente de „si-fi”.
 • Vom încerca, deci, să ne concentrăm asupra efectelor produse de aceste dezvăluiri în campania electorală.
  • Cel mai evident efect (şi probabil şi cel scontat) este că, de două zile, presa vorbeşte despre acest subiect şi-l întoarce pe toate feţele, spaţiul mediatic fiind astfel ocupat.
   • Personajul vizat, preşedintele, este obligat să-şi piardă vremea dând explicaţii, în loc să-şi impună temele în ultima săptămână de campanie;
   • Mai degrabă acesta este efectul negativ pe care-l resimte Traian Băsescu, nu acuzele în sine, care se dovedesc a fi destul de lipsite de substanţă.
   • Partea pozitivă pentru preşedinte este că are prilejul să dea în Iliescu (legătura dintre Gaetan şi Geoană nu este nici pe de parte la fel de eficientă), întărind astfel adeziunea nucleului dur al electoratului său – reversul medaliei este că scandalul în sine blochează într-o oarecare măsură câştigarea nehotărâţilor.
  • Crin Antonescu şi PNL sunt personaje generice în acest scandal.
   • Prin urmare, singurul lor câştig este că Băsescu se află în defensivă, dar, la rândul lor, sunt obligaţi să dezbată în acelaşi cadru al scandalului Hayssam, fără să-şi poată impune teme proprii, atât de necesare acum lui Crin Antonescu care mai are o săptămână să demonstreze că este mai bun decât Geoană.
  • Ajungem astfel la Mircea Geoană şi PSD, a căror situaţie este identică cu cea a lui Antonescu şi PNL, cu o singură excepţie notabilă şi extrem de semnificativă.
   • Lui Geoană îi convine de minune această „tragere de timp” pentru a-şi conserva poziţia din sondaje;
   • Nu trebuie nici să atace şi nici să se apere, trebuie doar ca timpul să se scurgă repede până duminică, în timp ce contracandidaţii sunt blocaţi de tema Hayssam (care, dacă nu va mai fi alimentată, se va stinge până mâine);
  • Cu toate acestea, pentru a nu suferi daune de imagine suplimentare, ar trebui să fie prezent la următoarea dezbatere directă cu principalii săi contracandidaţi.
   • Cu toate că şi aici intervine un risc destul de mare, care explică în mare măsură absenţa de sâmbătă de la Cluj: în comparaţie cu Băsescu, Antonescu şi Oprescu, Mircea Geoană nu este un personaj politic foarte charismatic şi spontan, motiv pentru care orice dezbatere directă îl dezavantajează.

Sursa foto: jurnalul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s