Analiza politica generala – 19 noiembrie

TVR: Vom încerca să organizăm iar întâlnirea cu cei şapte candidaţi

„Televiziunea Română a încercat să organizeze astăzi (miercuri, nr.) o dezbatere cu toţi candidaţii, în două etape. Prima a avut loc, însă cea de-a doua a fost refuzată de staff-urile electorale ale candidaţilor Traian Băsescu, Crin Antonescu, Sorin Oprescu şi Kelemen Hunor. Aşa cum am mai transmis în cursul zilei de astăzi, rămânem deschişi pentru a încerca să organizăm încă o dată întâlnirea cu cei 7 candidaţi”, a declarat pentru MEDIAFAX Biroul de presă al TVR, după declaraţiile lui Traian Băsescu.

http://www.mediafax.ro/politic/tvr-vom-incerca-sa-organizam-iar-intalnirea-cu-cei-sapte-candidati-5115754/

Analiză:

 • Mircea Geoană a pierdut ieri – contracandidaţii săi au impus imaginea că îi este frică de o confruntare televizată şi că se ascunde în spatele unor tertipuri al căror artizan este Alexandru Sassu.
  • PSD a comunicat prost – din acest punct de vedere, Victor Ponta nu este un bun purtător de mesaj.
 • Cel mai mult pare a fi câştigat preşedintele în exerciţiu – i se oferă posibilitatea să facă un lucru la care se pricepe: să conteste autoritatea diverselor instituţii, în cazul nostru TVR.
  • Traian Băsescu scapă aproape definitiv de imaginea indusă de unele media cum că i-ar fi frică să se confrunte cu Antonescu şi Geoană.
 • Ce nu este foarte clar, chiar urmărind cronologia şi explicaţiile diverşilor vorbitori de ieri, cum s-a ajuns de la Palatul Parlamentului la TVR.
  • Pare că refuzul lui Traian Băsescu a stat la baza acestei stări de fapt.
 • Mircea Geoană se teme ca într-o confruntare televizată să nu fie încolţit de Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu. Toţi l-ar ataca.
  • Sondajele de acum arată că Antonescu este o pradă mai uşoară pentru Traian Băsescu în turul doi decât Mircea Geoană. Iată o motivaţie pentru care preşedintele în funcţie l-ar putea potenţa pe acesta într-o confruntare electorală;
  • Şi dacă planul nu i-ar reuşi preşedintelui Băsescu, tot ar fi mai bine ca Antonescu şi Geoană să se lupte, în speranţa că Geoană ar contraataca şi el şi ar îndepărta astfel o parte a electoratului liberal.
 • Cu cât se creşte nivelul aşteptărilor, cu atât mai mare fiasco va fi întâlnirea televizată – practic, psihologic, candidaţii sunt împinşi spre o confruntare agresivă, în care să se atace unii pe ceilalţi.
  • Din nou Geoană este dezavantajat. Trebuie să se prezinte ca altfel, deci nu trebuie să fie excesiv de agresiv.

Antonescu către Geoană: Încercaţi să fiţi Mircea Geoană!; Geoană: Cred că puteţi să vă maturizaţi

Candidaţii la Preşedinţie Mircea Geoană şi Crin Antonescu au avut, miercuri seară, la Antena 3, un schimb de replici al căror ton a variat de la acuzaţii şi reproşuri la declaraţii despre respect reciproc şi despre posibilitatea unor colaborări politice viitoare.

„Dacă credeţi că putem fi parteneri vânzând împreună, sau numai dumneavoastră, gogoşi românilor, dacă dumneavostră credeţi că putem face în continuare politică cu şantaje, cu dosărele, cu bani de care nu ştim de unde sunt – ai partidelor care sunt direct sau indirect din bugetul public. Dacă în sensul acesta putem să convenim, indiferent din ce postură că se poate merge mai departe, dacă nu, nu se merge. Şi în orice caz gogoşi pentru profesori, pentru pensionari, pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia prin vizite nu doar private, ci chiar secrete, eu nu gust”, a afirmat Crin Antonescu.

http://www.mediafax.ro/politic/antonescu-catre-geoana-incercati-sa-fiti-mircea-geoana-geoana-cred-ca-puteti-sa-va-maturizati-5116091/

Analiză:

 • S-a creat cumva imaginea că Antonescu înjură, iar Geoană este politicos. Fiecare îşi urmăreşte strategia proprie:
  • Antonescu doreşte să câştige electoratul anti-Băsescu, nehotărât, care nu-l vede ca un candidat puternic şi credibil în lupta cu preşedintele în funcţie. Îşi permite, deci, să fie agresiv;
  • Mircea Geoană vrea voturile liberalilor. Nu-şi permite să-l atace pe Antonescu, de teama de a nu-i ostiliza electoratul.
   • Este foarte probabil ca Antonescu să fi ajuns chiar la electoratul dur, iar acesta să empatizeze cu preşedintele PNL – implicit, îl va putea direcţiona în turul doi de scrutin.
 • Strategia lui Geoană este corectă, dar este o sabie cu două tăişuri;
  • Pe de o parte, pierde voturi acum, ceea ce, teoretic, face să crească ecartul faţă de Traian Băsescu în primul tur;
  • Pe de altă parte, e pasibil să ia un mai mare procent de electorat de la Crin Antonescu în turul doi – mai bine spus, ca acesta să se prezinte la urne.
 • Pentru ca lui Mircea Geoană să-i crească real şansele de câştig, ar fi bine să facă un acord formal între PSD şi PNL.
  • E foarte important să dea senzaţia de putere, de formare a unui front comun împotriva PDL. În ultima perioadă, s-a mai estompat sentimentul de izolare a PDL, pentru că PSD şi PNL nu au mai avut acţiuni comune de atac la adresa democrat-liberalilor;
  • Mircea Geoană nu-şi poate permite să negocieze majoritatea parlamentară şi guvernamentală după 6 decembrie – trebuie să o facă acum.

Surse foto: www.istorii.ro, www.mediafax.ro.

Reclame

Un gând despre &8222;Analiza politica generala – 19 noiembrie&8221;

 1. Pingback: Cum ne-am uitat la #dezbatere ca la meci « Chinezu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s