Când vânătorul devine vânat

Băsescu: Sforarii din PSD şi mogulii nu-şi lasă marioneta, pe Geoană, la dezbateri

Traian Băsescu a criticat, duminică, faptul că Mircea Geoană nu s-a prezentat la dezbaterea la care l-a invitat, afirmând că „sforarii” din PSD şi „mogulii” nu îşi lasă „marioneta” să vină la confruntări pentru ca aceasta să nu dea informaţii despre preţul plătit pentru susţinerea în campanie.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-sforarii-din-psd-si-mogulii-nu-si-lasa-marioneta-pe-geoana-la-dezbateri-5141238/

Analiză:

 • Faptul că pe Geoană îl dezavantajează confruntările directe cu Traian Băsescu este un lucru binecunoscut.
  • Deşi, aici avem de-a face mai degrabă cu un stereotip, având în vedere că, în cadrul ultimei confruntări directe dintre Antonescu, Băsescu şi Geoană, preşedintele PSD nu a avut o prestaţie rea (asta şi pentru că aşteptările erau foarte mici faţă de Geoană şi foarte mari faţă de Băsescu).
 • Totuşi, mesajul prezidenţial trădează o problemă destul de gravă: Traian Băsescu a devenit challenger, a ajuns să fie el cel care fuge după Geoană – cu toate că, în urmă cu o lună, nimeni nu ar fi sperat să-l vadă pe actualul preşedinte într-o dezbatere televizată cu principalii săi contracandidaţi.
  • Asta înseamnă că Băsescu pierde voturi şi încearcă să se folosească de singurele mijloace rămase disponibile pentru a puncta.
  • S-ar părea că Băsescu şi-a propus să-l provoace pe Geoană la dezbatere în fiecare zi rămasă până la sfârşitul campaniei electorale – o strategie tipică pentru un candidat cu şansa a doua.
   • Probabil se mizează pe antiteza bărbat politic (Băsescu) vs. laş (Geoană); singura problemă este că un adevărat bărbat politic nu aleargă zilnic după un laş să-l confrunte – acesta este mesajul pe care ar trebui să-l transmită tabăra PSD.
 • Până la urmă, dacă analizăm prima săptămână a turului II, înţelegem şi de unde această nevoie acută pentru dezbateri.
  • În prima jumătate a săptămânii, prim-planul scenei publice era dominat de Geoană-Antonescu-Johannis, care au impus pe piaţă o temă pozitivă – Băsescu nu a prea încăput aici.
  • În cealaltă jumătate, s-a întors pe toate feţele filmuleţul lui Patriciu – Băsescu a pierdut vremea justificându-se.
  • Această săptămână tinde să înceapă din nou cu Johannis, care vine la Bucureşti pentru întâlnirea cu liderii majorităţii parlamentare.
   • Esta ca şi cum referendumul preşedintelui nici nu a avut loc (deşi aceasta se prefigura a fi principala temă a turului II).
  • În contrapondere, Băsescu vine cu mogulii (mai nou rechini) – un subiect atât de demonetizat încât cel mult va mobiliza nucleul dur al electoratului portocaliu.
   • Al doilea aspect al acestui mesaj este că se înscrie tot în retorica unui challenger, nu a unui preşedinte care a condus timp de 5 ani o ţară – discursul prezidenţial tinde să semene din ce în ce mai mult cu cel al lui Constantinescu, preşedintele învins de servicii.
 • Dacă în această săptămână nu mai apar şi alte minunăţii de campanie, putem spune că Băsescu va avea o problemă serioasă duminică, având în vedere că s-a autoplasat pe locul al doilea.

Sursa foto: motownbabylon.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s