Guvernul Boc IV – lider în Bocs Office-ul Cotroceni?

Negoiţă a anunţat că şi-a depus mandatul pentru formarea guvernului

Premierul desemnat Liviu Negoiţă, primar al sectorului 3, a anunţat că şi-a depus, marţi, mandatul primit din partea preşedintelui pentru formarea guvernului.

http://www.mediafax.ro/politic/negoita-a-anuntat-ca-si-a-depus-mandatul-pentru-formarea-guvernului-5183254/

Analiză:

 • În momentul de faţă, jocurile par a fi deja făcute.
  • Având în vedere migraţiile politice din ultimele zile, putem spune, cu destulă siguranţă, că viitorul Guvern va fi format în jurul PDL+UDMR, susţinut din Parlament de o majoritate PDL+UDMR+minorităţi+independenţi.
  • Momentan, această nouă majoritate pare destul de fragilă, dar, mai mult ca sigur, în perioada următoare vom avea parte de noi dezertări din PSD şi PNL – este evident că următorul obiectiv al PDL constă în consolidarea acestei majorităţi, prin absorbţia independenţilor şi a traseiştilor PSD şi PNL.
   • În plus, este de aşteptat ca PNL (cu câţiva parlamentari) să sprijine din Opoziţie noul Guvern pe anumite legi importante.
 • Ţinând cont de această realitate, democrat-liberalii vor avea cea mai puternică poziţie la negocierile de azi cu PNL, având libertatea să refuze orice condiţie impusă de liberali.
 • Prin urmare, cel mai probabil viitor premier este acelaşi Emil Boc cu care ne-am obişnuit până acum – nu este deloc întâmplătoare retragerea sa de pe lista candidaţilor de la alegerile parlamentare din Sectorul I.
  • Raţiunile din spatele acestei numiri pot fi destul de simple: viitorul premier va avea o misiune foarte grea şi are toate şansele să iasă extrem de şifonat – de ce ar sacrifica Băsescu un alt premier decât unul deja sacrificat?
 • Analizând puţin situaţia actuală a PNL, putem spune că intrarea în Opoziţie este răul cel mai mic pentru partid.
  • O intrare la guvernare, în condiţiile de acum (cu premier PDL), ar fi dus în timp la o disoluţie a partidului sub presiunea democrat-liberalilor, dar şi la o erodare semnificativă, dacă ţinem cont de criza socio-economică.
  • În Opoziţie, însă, partidul are mai multe şanse să rămână unit (presiunea teritoriului va duce mai degrabă la debarcarea lui Antonescu decât la fracturarea partidului).
   • În plus, are şansa să se poziţioneze ca principală voce a Opoziţiei, dacă avem în vedere tensiunile interne care vor frământa PSD în următoarele luni – chiar şi acum, Antonescu este mult mai credibil ca lider decât Mircea Geoană.

Sursa foto: bastarzii.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s