Ce vrea Fenechiu de la viaţă?

Fenechiu le va cere lui Boc şi Băsescu să prezinte PNL o ofertă de guvernare

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, sâmbătă, că le va cere luni premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, să prezinte o ofertă concretă PNL în vederea intrării la guvernare, cerând ca liberalii să se ocupe de finanţe, investiţii şi infrastructură.

http://www.mediafax.ro/politic/fenechiu-le-va-cere-lui-boc-si-basescu-sa-prezinte-pnl-o-oferta-de-guvernare-5298931/

Antonescu: Probabil Fenechiu vrea să explice unor colegi că din cauza PDL nu suntem la guvernare

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că potenţiala activitate epistolară a lui Relu Fenechiu nu face încă parte din subiectele pe care le discută el, menţionând însă că Fenechiu vrea probabil să explice unor colegi că PNL nu e la guvernare din cauza PDL, nu din cauza liberalilor.

http://www.mediafax.ro/politic/antonescu-probabil-fenechiu-vrea-sa-explice-unor-colegi-ca-din-cauza-pdl-nu-suntem-la-guvernare-5303431/

Analiză:

 • Dincolo de maratonul comisiilor de buget-finanţe, acest sfârşit de săptămână politic s-a remarcat şi prin veleităţile epistolare afişate de Relu Fenechiu – până la această oră, însă, nu au fost transpuse în fapt.
  • Pentru a pune lucrurile în context, începem prin a constata faptul că, după cel puţin două săptămâni în care principalele teme de dezbatere au fost candidatura lui Prigoană Jr., disidenţele din PD-L, posibila extrădare a lui Omar Hayssam şi, nu în ultimul rând, bugetul pe 2010, Relu Fenechiu are impresia că principalul subiect de pe agenda publică l-a constituit refuzul PNL de a intra la guvernare.
  • Bineînţeles, nu-l putem bănui de naivitate pe vicepereşdintele PNL, ci doar de stupiditate, asta pentru că şi-a dat singur cu stângu-n dreptul.
   • Se cam ştia că gruparea de la Iaşi l-a scăpat din braţe pe Crin Antonescu după ce acesta nu a dus partidul la guvernare – primele semne au apărut în decembrie 2009, prin vocea lui Valerian Sălăvăstru, finul lui Fenechiu.
   • Nemulţumirile sunt mari, cu atât mai mari cu cât vicepreşedintele PNL îşi dorea tare mult ministerul Transporturilor încă de pe vremea lui Tăriceanu – de altfel, omul recunoaşte deschis că, în opinia sa, liberalii ar trebui să primească domeniile ce ţin de finanţe, investiţii şi infrastructură.
  • Aşadar, Fenechiu ştie ce vrea, doar că şi-a găsit un moment foarte prost şi o justificare a demersului de-a dreptul penibilă.
   • Dacă într-adevăr voia să deschidă în nume propriu negocieri cu PD-L (care să şi aibă un rezultat), trebuia să aibă o poziţie mai coerentă şi mai prietenoasă faţă de democrat-liberali – cine porneşte negocierile atacându-şi partenerul?
   • Dacă, dimpotrivă, voia să coaguleze acea masă critică în PNL pentru debarcarea lui Antonescu, cu siguranţă că metodele trebuiau să fie altele – cine din partid se raliază unui demers incoerent şi destul de ridicol?
  • Deocamdată, singurul rezultat al activităţii sale epsitolare este un mic prejudiciu de imagine pentru PNL (mai ales în condiţiile campaniei electorale din colegiul 1) şi ridiculizarea proprie.
 • Este greu de spus dacă Fenechiu riscă o sancţiune serioasă în interiorul partidului, să nu uităm că, alături de Ruşanu şi Patriciu, este unul dintre greii PNL (aici ne referim la acei grei care susţin partidul cu bani). În plus, controlează şi câţiva parlamentari liberali, iar grupul independenţilor din Parlament e la mare căutare în ultima vreme – există şanse ca toată această poveste să fie dată uitării peste câteva zile.
 • Cu toate acestea, scaunul lui Antonescu va fi şi pe viitor ameninţat de astfel de mişcări interne, mai ales că situaţia primarilor liberali nu este prea roză în teritoriu.
  • Soluţia preşedintelui PNL stă în acapararea poziţiei de lider al opoziţiei (cu atât mai mult cu cât PSD nu are o voce unitară iar liderul partidului se află la limita legitimităţii), iar pentru asta va trebui să iasă mai mult în faţă.

Sursa foto: gardianul.ro

Reclame

4 gânduri despre &8222;Ce vrea Fenechiu de la viaţă?&8221;

 1. Intr-adevar solutia de acaparare a pozitiei de lider al opozitiei nu e una de neglijat pentru Antonescu si PNL, dar daca tinem cont ca ii paste o opozitie de 3 ani, pfff… In trei ani se pot schimba trei sefi de partid, nu numai unul 🙂

  • Asta pe de-o parte, dar sa nu excludem varianta in care unul din acei lideri care-l vor schimba pe Antonescu (daca intr-adevar se ajunge aici) sa decida ca e mai bine la guvernare pentru PNL 🙂

 2. Scopul ultim al fiecărui om politic este să ajungă la putere, cred că este foarte ciudat că avem doi lideri M.G. şi C.A. şi mulţi alţi posibili lideri care astăzi se bat pe „o poziţie în opoziţie”.

  • Dincolo de ciudatenia situatiei, scopul ramane nealterat. Cel care reuseste sa devina liderul opozitiei are sansele cele mai mari sa acapareze puterea in ciclul electoral viitor, indiferent daca vorbim de un partid sau de un om anume 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s