Lupta pentru PSD

Năstase: Nu am discutat cu Geoană şi Iliescu despre configuraţia următoarei conduceri a PSD

„Vreau să fac, din timp, câteva precizări:   Am participat, în această perioadă, la o discuţie, în trei, cu Mircea Geoană şi cu domnul Ion Iliescu; în cadrul acestei discuţii nu am vorbit nimic legat de configuraţia viitoarei conduceri a PSD, şi domnul Iliescu poate confirma acest lucru, zvonurile citate, care se răspandesc uimitor de rapid, nu au nici un fel de fundament. Mă aşteptam ca PSD să redevină subiectul favorit în multe cercuri şi medii. Pentru unii, din curiozitate sinceră, pentru alţii din interes. Şi este firesc să fie aşa, fiindcă nu mă aștept ca cei care nu iubesc PSD să stea cuminți pe margine. Dar îmi doresc fair-play și corectitudine în abordarea acestui subiect. . Falsurile, invențiile și scenariile fictive nu trebuie lăsate să contribuie la determinarea direcției în care merge PSD”, scrie Năstase.

http://www.mediafax.ro/politic/nastase-nu-am-discutat-cu-geoana-si-iliescu-despre-configuratia-viitoarei-conduceri-a-psd-5320671/

Analiză:

 • E clar că a început campania electorală în PSD.
  • Cel mai probabil, în aprilie sau mai, va avea loc un Congres. Acesta va fi convocat ca urmare a Consiliului Naţional din februarie.
 • Candidaţi aproape siguri sunt Cristian Diaconescu, Adrian Năstase şi Mircea Geoană.
  • Mai pot să apară oameni ca Miron Mitrea (care acum îl susţine pe Diaconescu) sau Radu Mazăre (pe o platformă politică nouă, desprinsă de Mitrea);
  • Într-un anumit context, chiar şi Liviu Dragnea poate să încerce ceva. Liderul PSD Teleorman este însă destul de tânăr şi mai poate aştepta o tură, din postura de secretar general al partidului.
 • Şansele lui Mircea Geoană de a obţine un nou mandat sunt destul de mici şi depind de mobilizarea unor baroni locali, care nu vor să le redea hăţurile puterii fie lui Năstase, fie lui Mitrea.
  • Dacă, pe de altă parte, se decide, aşa cum propunea Ion Iliescu, reformarea structurii de conducere a partidului, după forma din 2005 (preşedinte Diaconescu, preşedinte executiv Năstase), atunci şansele lui Geoană sunt nule.
 • În ceea ce-l priveşte pe Cristian Diaconescu, există o problemă. Foarte mulţi îl percep ca pe un cal troian al lui Traian Băsescu. Mai ales că este susţinut şi de Miron Mitrea.
  • De aici şi mesajele mult mai dure transmise împotriva PDL în ultima perioadă. Diaconescu încearcă să-i convingă pe sceptici că este un opozant real al regimului Băsescu.
 • De numele lui Adrian Năstase se leagă poate cea mai puternică şi pozitivă experienţă a celor din PSD la putere. S-a dovedit, chiar cu mica sincopă din 12 decembrie 2004, un lider puternic al partidului, capabil să le ofere tuturor câte ceva.
  • Democraţia din ultimii ani nu a făcut neapărat bine partidului. Sunt însă mulţi social-democraţi ambiţioşi şi orgolioşi care vor să spună ce vor şi când vor. Implicit, nu le-ar conveni un preşedinte autoritar ca Năstase;
  • Nu trebuie uitat nici amănuntul problemelor pe care Adrian Năstase le mai are încă în Justiţie.
   • Nu ştim dacă viitorul preşedinte al PSD ar trebui să fie o ţintă facilă. De altfel, Traian Băsescu l-a atacat de câteva ori direct şi în campania electorală;
   • Nu în ultimul rând, mulţi dintre cei care au votat cu Băsescu pe 6 decembrie au făcut asta pentru că au votat împotriva PSD, cel din amintirea cea mai apropiată, cea a lui Adrian Năstase.


Reclame

6 gânduri despre &8222;Lupta pentru PSD&8221;

 1. Sunt doua aspecte pe care nu le-ai atins in analiza:
  1. Diaconescu ar fi pentru PSD doar un alt Geoana ( Geoana cu fata umana, daca e permisa parafraza). Nici el nu e un lider. E doar un personaj acceptabil dar care nu e capabil sa provoace coeziune in PSD. Se va schimba usor balanta puterii in favoarea altei gasti din partid.
  2. Nastase are o problema pe care nimeni nu o recunoaste in partid. Pe vremea cand era mare si tare si ducea PSD pe inalte culmi si-a facut multi „prieteni” in partid. I-a „rupt” mai rau decat o face Basescu la PDL. Crezi ca-si mai doresc o tura?. Si sa nu uitam ca marea performanta a lui Nastase a fost ca a pierdut alegerile in 2004. De fapt ultimul care a reusit sa creasca PSD-ul a fost tot taica Ilici.

  Cred ca prentru 1 an PSD n-ar trebui sa aiba presedinte ci un consiliu, un triumvirat, ceva de genul asta.

  Iar m-ati facut sa devin serios! 🙂

 2. Ca sa vedeti si voi cum se fac alegerile in PSD: nu gasesti altul mai bun;)

  • Ai vazut domnu’ Paul ca pana si Institutul lui Severin m-a ascultat ( 🙂 ) si a ajuns la aceeasi concluzie cu mine?

   „Conducere colectivă pentru PSD

   „Întrucât, însă, de la alegerea lui Mircea Geoană, PSD funcţionează ca o confederaţie de partide judeţene şi, ca atare, nu a putut genera nici lideri naţionali noi nici o strategie naţională coagulantă (care să ofere şi criterii pentru alegerea conducerii apte să o implementeze), apare necesară alegerea imediată a unei conduceri stabile. În consecinţă,singura soluţie realistă este alegerea unei conduceri colective (care să adune principalele curente ale partidului) chemate să pregătească un nou statut, să relanseze dezbaterea ideologică internă, să stabilizeze situaţia politică în raport cu adversarii şi aliaţii şi să creeze cadrul pentru apariţia naturală a acelor personalităţi care pot fi chemate să conducă România în încercările viitorului.”

   Tot textul la http://www.realitatea.net/institutul-de-casa-al-psd–geoana–principalul-vinovat-pentru-pierderea-prezidentialelor–trebuie-sa-plece_695817.html

   • Mi se pare şi normal să vă asculte Severin, domnule Six. Aveţi nişte propuneri pertinente, demne de luat în seamă de orice grup politic care doreşte să strălucească precum soarele sfânt de pe cer. Si nu, nu mă refer în niciun caz la penegeul lui Jiji! 😛 Exemplul dat de dvs. demonstrează foarte clar că social-democraţii pot fi trecuţi cu uşurinţă pe listă.

    În altă ordine de idei, problema PSD-ului este că tot o ţin langa cu dezbaterile ideologice, în loc să facă ceva concret în legătură cu revărsările uninominale către portocala mecanică. A se vedea dezertorul Steriu, dar şi popirea pe care o promite Geoană mai sus citatului Adriean Severin 🙂

    http://www.mediafax.ro/politic/geoana-va-lua-masuri-in-privinta-isd-si-a-lui-severin-dupa-ce-va-fi-reales-presedinte-5367531/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s