Restauratie in PSD

Debarcarea lui Mircea Geoană este cel mai normal şi firesc lucru pe care îl puteau face delegaţii judeţelor la Congresul PSD. S-a transmis un semnal dublu: partidul nu trebuie să devină subiect de amuzament pentru adversarii politici şi PSD nu mai vrea să meargă din înfrângere în înfrângere. În condiţiile în care Congresul a fost pregătit de Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, mesajul este cu atât mai pregnant. Probabil că dacă nu s-ar fi încercat controlarea voturilor în anumite judeţe, rezultatul i-ar fi fost şi mai defavorabil lui Mircea Geoană.

Alegerea lui Victor Ponta este, dacă vreţi, o repetiţie a Congresului PNL de anul trecut: delegaţii au ales mai mult un candidat pentru prezidenţialele din 2014. Preşedintele de facto al partidului va fi Adrian Năstase. De fapt, este o întoarcere la un proiect politic de structură şi la un tip de conducere centralist şi autoritar. Este o victorie a bunului simţ politic care spune că atunci când o metodă este eficientă ea trebuie folosită şi pe mai departe. Reamintesc în treacăt că Traian Băsescu a câştigat aceste alegeri datorită PDL, care a avut o mult mai bună organizare decât social-democraţii. PDL din 2008 şi 2009 a avut acelaşi tip de organizare ca PSD din 2004.

Reînscăunarea lui Adrian Năstase ţine de o întoarcere la două mituri fundamentale: vremea de aur şi mitul salvatorului. Ea garantează o coerenţă crescută în transmiterea mesajului propriu, o aplecare mai mare spre dezbaterea doctrinară şi promite o opoziţie pură şi dură actualei puteri portocalii. Indiferent că această victorie a fost potenţată şi de anumite zone de interese portocalii (Mitrea sau Grupul de la Cluj), lupta de acum va fi mult mai încinsă.

E greşit să-l privim pe Victor Ponta ca simplă pârghie imagologică în mâinile lui Adrian Năstase. Este mai mult decât atât, este un lider în devenire, este cel care va conduce acest partid după ce o să se mai coacă, adică peste un an sau doi. Tenace, ambiţios şi arogant, Victor Ponta se aseamănă foarte mult cu Adrian Năstase în perioada 1996-2000, în timp ce Năstase seamănă foarte mult cu Ion Iliescu din aceeaşi perioadă. Atunci, pe fondul dezbinării din interiorul CDR, PSD a reuşit să facă opoziţie adevărată. Situaţia economică este mai bună acum, dar perspectivele sunt asemănătoare. Cu o opoziţie adevărată, PSD chiar poate reveni la putere, în 2012 sau 2014.

În altă ordine de idei, Marian Vanghelie a devenit vicepreşedinte al partidului. O funcţie decorativă în condiţiile în care puterea se va centraliza. Este perfect adevărat că acesta (echipa Geoană, în sensul lărgit al înţelegerii) controlează, cel puţin teoretic, BPN-ul (9 din cei 15 vicepreşedinţi aleşi sâmbătă sunt de pe lista lui Geoană), dar la fel de adevărat este că mulţi vor sări cu lejeritate în tabăra stăpânului aşezat în capul mesei. Marian Vanghelie, dacă nu este atent şi dacă se încăpăţânează să facă opoziţie în partid, va pierde tot, după o muncă susţinută de 6 ani. Spre deosebire de alţii, Vanghelie chiar a trudit pentru această funcţie şi a investit enorm în ultimii ani. Iată însă că vremea când Adrian Năstase dicta în partid şi el trebuia să stea cuminte în banca lui şi să asculte s-a întors. E ţintă principală şi în curând îşi va pierde influenţa aparentă din teritoriu (Ilfovul şi Giurgiul vor primi cât de curând conduceri noi). Cu puţin efort, poate pierde şi Bucureştiul, mai ales dacă Năstase se va ţine de promisiunea de a readuce în partid fiii risipitori (Oprescu şi Dan Ioan Popescu).

Mircea Geoană va deveni în scurt timp o figură de tristă amintire pentru poporul pesedist: a condus partidul 4 ani în opoziţie şi l-a condamnat la alţi 3 ani de opoziţie sub o altă conducere. Nu-şi va pierde funcţia de la Senat, pentru că ea este oricum decorativă, iar Năstase şi Ponta nu vor face greşeala de a radicaliza o parte din partid atât de repede după Congres. Mircea Geoană este condamnat la uitare şi pentru că el nu are o susţinere atât de puternică în teritoriu (nici măcar organizaţia de Dolj nu l-a votat în întregime, Zgonea fiind pe lista lui Ponta). Nu se pune, deci, cel puţin pe termen scurt, problema unei opoziţii permanente la actuala conducere a partidului.

În final, câteva cuvinte despre dezertările lui Ioan Munteanu, Culiţă Tărâţă şi Şerban Mihăilescu. E evident că s-a ajuns într-o fază avansată a proiectului politic ce ar urma să fie condus de Gabriel Oprea. La fel de evident este că cei trei vor îngroşa rândurile acestui partid şi vor încerca să pună bazele unei structuri teritoriale în Moldova. Ioan Munteanu are toate motivele să fie dezamăgit, pierzând funcţia de lider de grup al PSD doar pentru că Adrian Năstase nu a avut suficientă încredere în el, mergând în continuare pe cartea lui Viorel Hrebenciuc (surpriză mare! a căzut din nou în picioare). În plus, despre afacerile sale cu Pinalti s-a tot vorbit. Culiţă Tărâţă este cel mai mare moşier din România şi se află implicat în mai multe procese referitoare la dreptul de proprietate asupra Insulei Mari a Brăilei. Nu face altceva decât să-şi maximizeze şansele de câştig. Cazul lui Şerban Mihăilescu este cu mult mai interesant, el fiind perceput ca un apropiat de-al lui Adrian Năstase. Poate fi în egală măsură un cal troian sau o pierdere uriaşă pentru Năstase (ştie foarte multe despre fostul prim-ministru şi a fost implicat în mai multe anchete ale DNA). Cu astfel de oameni, structura partidului lui Gabriel Oprea nu pare a fi foarte rezistentă. Acest noua partid pare a avea ca unic scop susţinerea unei majorităţi parlamentare, urmând să eşueze, probabil, la fel ca ApR-ul lui Teodor Meleşcanu (plecat şi el din PDSR tot după un Congres, la un an după pierderea alegerilor din 1996).

Per total, PSD iese întărit după acest Congres. Capătă consistenţă doctrinară, există toate perspectivele unei organizări mult mai bune, obţine un candidat necorupt şi necomunist pentru 2012 sau 2014 şi îl are în continuare pe Ion Iliescu alături. Putem spune liniştiţi că de astăzi avem opoziţie.

Autor: Cristian Călugăru

Sursa foto: www.raduborcea.wordpress.com

Articol publicat şi pe www.masteratpolitic.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s